Хвороби масово вражають українські поля з цибулею (фото)

Проблема масового поширення хвороб на цибулевих полях південних і центральних регіонів України набирає обертів. На сьогоднішній день різні грибкові захворювання вразили вже близько половини площ в Херсонській області, пише “Агро-Центр”.

За словами директора ТОВ “АгроАналіз” Вадима Дудки, в умовах, що склалися, країну очікує помітне скорочення валового збору цибулі:

“Згідно з нашими дослідженнями, врожайність цибулі на незайманих хворобою полях сьогодні становить 80-85 т/га і може досягти найближчим часом 100 т/га. На уражених полях ці показники знижуються до 30-60 т/га. Таким чином, за нашими підрахунками, фермери південного регіону України можуть втратити до 40-50% врожаю”

Крім того, за словами експерта, істотно постраждає і якість зібраної цибулі:

“На фотографіях добре видно, що у хворої цибулі цибулини дрібні, коренева система вже відмерла. Згідно з результатами лабораторних досліджень, такі цибулини мають невисокий показник вмісту сухих речовин, що помітно скорочує термін їх реалізації. Крім того, значна частина враженої цибулі зберігає збудників хвороб, що здатні вражати здорову цибулю при зберіганні”

Качки замість пестицидів: органічні технології з Японії (фото)

В умовах, що склалися, за словами пана Вадима, власники “здорових” полів на сьогоднішній день вважають за краще утримуватися від продажів, розраховуючи на пошук більш вимогливих до якості покупців, готових платити високу ціну.

На Волині створять три кооперативи, серед них — фундуковий

Експерт додав, що збитки “постраждалих” фермерів будуть колосальними: собівартість зібраної ними цибулі істотно зросте через різке падіння врожайності, проте продавати свою продукцію за високими цінами вони не зможуть через її низьку якість.

Вигідний бізнес: молодь в Україні заробляє фермерством (відео)

Така ситуація послужить уроком тим фермерам, які вирішили зекономити на заходах і засобах захисту рослин, і є додатковим доказом необхідності професійного, поглибленого підходу до виробництва овочів, вважає експерт.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: