Імпортне краще: в Україні стрімко зменшуються обсяги вирощування овочів

Площі відведені під стаціонарні та скляні теплиці в Україні щорічно зменшуються. Це сприяє тому, що на столах українців все частіше з’являються імпортні, а не українські овочі, пише “Агро-Центр”, з посиланням на fruit-inform.

Про це експерти розповіли у рамках міжнародної конференції “Овочі та фрукти України-2018”. Так, якщо у 2014 році площа скляних теплиць в Україні становила 400 га, то у 2018 році площа скоротилися до 280 га. Якщо порівнювати з іншими країнами там цифри набагато вищі — у Польщі стаціонарні теплиці перевищують за площею 1 тис. га, а в Нідерландах сягають 6 тис. га.

У Індії відомий актор погасив кредити фермерів

“Наразі тепличний сегмент розвивають тільки роздрібні мережі, які прагнуть перейти на торгівлю власною продукцією. Водночас, більшість комерційних тепличних комбінатів використовують застарілі технології виробництва, адже на модернізацію в них просто немає коштів. Таким чином, їм досить важко конкурувати з імпортною продукцією”,

— розповіла Людмила Нолбат, комерційний директор ТД “Каліновка-Преміум”.

Сльози на очі: у селі на Житомирщині рятують тварин (відео)

Оскільки власних овочів аби задовольнити попит українського ринку не вистачає, імпорт щорічно зростає. Так, за 10 місяців 2017/18 імпорт томаті в Україну зріс одразу на 168%, тоді як експорт впав на 27%.

Інвестор з Нідерландів розповів, чи легко вести аграрний бізнес в Україні

Як варіанти вирішення цієї потреби, експерти вбачають збалансовану державну підтримку вітчизняних виробників. Зокрема, необхідно ввести квоти та обмеження на імпорт тепличних овочів, а також повернути капітальні інвестиції з державного бюджету підприємствам. Аби ті мали змогу модернізувати виробництва та будувати нові теплиці за новітніми технологіями. При чому вона підкреслює, що такого роду програми вже діють в більшості розвинених країнах.

У Волинській області відкрили сучасну ферму європейського типу (відео)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: