Ягідний сезон в Україні під загрозою: на що сподіватися

Ягідний сезон під загрозою – про це почали говорити українські фермери. За їх словами, погодні умови якщо не знищили повністю, то суттєво вплинули на врожай.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: За словами експертів, через підірваний сезон деяких ягід все літо буде мало, а на смак будуть не дуже солодкі. Наприклад, фермер Микола з Львівщини розповів, що полуниці не тільки дефіцит, у неї ще й неправильна форма.

На це вплинула низка причин:

  • неповноцінне запилення,
  • холодна весна.

Коментар: “Запилення бджолами – неповноцінне, тому і зовнішній вигляд неправильний. На нашій ділянці через мороз ми втратили приблизно 40-50 % – тобто половину урожаю”, – пояснив фермер.

На базарах Києва продавці підтверджують, що врожай цього року постраждав по всій країні. Тому, сезонних ягід небагато, і деякі – вже останні. 

  • За кілограм полуниці з ферми просять 40 – 50 гривень.
  • На прилавках є і черешня – теж небагато, по 80 гривень за кілограм. За словами продавця, було надто багато пустоцвітів через мороз.
  • Спеціалізовані сорти ягід – гігант, фріго, дамський пальчик – ще точно будуть на прилавках до осені. Проте їх ціна буде вища – до 80 – 90 гривень за кілограм. 

І якщо в магазинах ціни стабільні і вищі через те, що ягоди – імпортні або тепличні, то на базарах діють місцеві правила. Якщо зараз деякі види дешевшають через конкуренцію, з серпня і на початку осені – ціна буде найвища.

Коментар: “Черешня – буде висока ціна, тому що її недостатня кількість. Навіть друга хвиля черешні не перекриє перших сортів. Малини буде більше, ніж в минулому році, але буде менша її цукристість”, – пояснив президент Асоціації фермерів Микола Стрижак.

Джерело: сайт 24 канал

Читайте також: На Волині запрацювала равликова ферма

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: