Як і коли сіяти цвітну капусту на розсаду: покрокова інструкція

Виростити гарну розсаду цвітної капусти нескладно – достатньо дотримуватися всього кількох правил. І хоча вона трохи примхливіша, ніж білокачанна, її все ж варто посадити у себе на грядці – через її смак і користь. Як і коли садити цвітну капусту на розсаду – в матеріалі, пише уніан.

Цвітна капуста – коли садити на розсаду

Час посіву залежить від того, куди її висівають:

  • на розсаду з пересадкою у відкритий ґрунт – у середині березня;
  • у відкритий ґрунт під плівку – кінець квітня-початок травня;
  • у теплицю – середина травня.

Розсаду, вирощену на підвіконні, пересаджують на грядку через 45 днів. Тому можна піти від зворотного: якщо ви знаєте, коли приблизно можна висаджувати її в ґрунт, то потрібно відрахувати від цієї дати 45 днів назад – це буде час, коли садити на розсаду цвітну капусту.

Як правильно садити цвітну капусту на розсаду

Насамперед потрібно вибрати насіння – беріть найбільше, з нього вийдуть гарні сіянці.

Насіння потрібно залити гарячою водою (близько 50°С), залишити його на 20 хвилин, потім злити і помістити в рожевий розчин марганцівки – приблизно на 8 годин.

Таким чином воно швидше проросте і буде знезаражене.

Ґрунт можна приготувати самим – взяти в рівних частинах торф, перегній і дернову землю. Але це необов’язково: можна посіяти насіння і в землю з ділянки, але спочатку пролийте її рожевим розчином марганцівки або окропом.

Читайте також: Українські фермери можуть безплатно отримати насіння ярої пшениці

Як садити цвітну капусту насінням:

  • висівайте наглибину1 см, відстань між насінням – 10 см;
  • після посіву присипте зверху невеликим шаром золи (вона вбереже від “чорної ніжки”);
  • обприскайте посіви з пульверизатора.

Щодо температурного режиму є кілька тонкощів. Контейнер відразу після посіву потрібно поставити в тепле місце – 18-20°С, але після того, як з’являться сходи (на 4-5 день), перенести на тиждень у більш прохолодне приміщення – температура має бути близько 6-7°С. Потім – підняти температуру до 10-15°С і залишити рости ще 10 днів.

Це допоможе загартувати саджанці, й вони не будуть витягуватися.

Чи потрібна пікіровка цвітної капусти? Так, через 1-1,5 тижні (не пізніше, щоб у саджанців сильно не розрослося коріння) їх потрібно пересадити в окремі горщики. Можна взяти звичайні пластикові стаканчики, заздалегідь зробивши дренажні отвори на дні, або використовувати торф’яні горщики – тоді на грядку можна садити прямо в них. Поливати після цього потрібно помірно, щоб саджанці не загнили.

Важливо: за 12 днів до перенесення розсади на постійне “місце проживання” її потрібно ще раз загартувати. Для цього вдень виставляйте її на балкон, веранду або в теплицю – там, де температура буде 5°С, а вночі забирайте в приміщення.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: