Як обрати безпечний кавун і диню: поради, щоб не отруїтися

Зовсім скоро настане сезон баштанних. У спекотну пору зростає ризик отруєнь, пов’язаних із вживанням неякісних фруктів. Як уникнути небезпеки та насолодитися улюбленими кавуном та динею?

Баштанні можуть викликати сильне отруєння. На це впливає неправильне зберігання, спека. Також не варто забувати про кількість нітратів у плодах.

Не тільки нітрати є причиною отруєнь

Якщо ви вирішили купити кавун чи диню і попросили відрізати шматочок, щоб спробувати, то ви в зоні ризику. Пам’ятайте, що фрукти транспортують, вони ростуть на полях. Додайте до цього “чисті” руки продавця, вантажника. Ніж також не відомо в яких умовах зберігався. У цьому випадку можна підхопити інфекцію від кишкової палички до дизентерії.

Симптоми отруєння: як розпізнати

Якщо ви відчуваєте стомлюваність, напади головного болю, блювоту, діарею – ви отруїлися. Ці симптоми можуть проявлятися через 2-3 години після вживання неякісного кавуна або дині. Також інтоксикація може супроводжуватися ломотою у суглобах, лихоманкою, судомами.

Небезпечними отруєння може бути для тих, хто страждає на хронічні захворювання. Це можуть бути: цукровий діабет, виразка, пієлонефрит, аденома тощо. З великою обережністю треба давати їсти баштанні дітям до трьох років.

Перша допомога при отруєнні

  1. Слід викликати швидку допомогу;
  2. Лікування має призначити тільки лікар;
  3. Якщо отруєння легкого ступеня – обов’язково зверніться до терапевта чи педіатра.

Де не треба купувати кавуни та дині

Не беріть баштанні у наметах, які розташовані вздовж трас, на стихійних ринках. Кавун має здатність швидко вбирати свинець. Він є у вихлопних газах. Запам’ятайте: від траси до намету має бути мінімум 10-20 метрів. 

Не купуйте вже нарізані кавуни та дині. Патогенні мікроорганізми забруднюють розрізаний продукт. Ризик отруєнь автоматично підвищується. Звертайте увагу де лежать фрукти. Вони мають бути не на землі, а на поверхнях. Перед тим як з’їсти кавун або диню ретельно вимийте їх.

Висновок

Кавуни та дині – корисні плоди, які мають достатньо вітамінів. Дотримуйтесь простих правил вибору та вживання. Насолоджуйтесь смаком без шкоди для здоров’я!

Таблиця з основними корисними речовинами, які містяться в кавунах і динях, їх користь для організму:

Речовина / КомпонентКавун 🍉Диня 🍈Користь для організму
Вода~92%~89%Зволоження, виведення токсинів
Вітамін CТакТакПідтримка імунітету, антиоксидантний захист
Вітамін A (бета-каротин)Так (у формі лікопіну)ТакЗір, шкіра, антиоксидантна дія
Вітамін B6ТакТакРобота нервової системи, обмін речовин
КалійТакТакСерцева діяльність, регуляція тиску
МагнійТакТакРобота м’язів, зняття втоми
ЛікопінТак (високий вміст)НіПотужний антиоксидант, профілактика ракових захворювань
Фолієва кислота (віт. B9)ТрішкиТак (більше)Важлива для вагітних, кровотворення
КлітковинаТакТакПокращення травлення
Цукри (глюкоза, фруктоза)ПомірноВисокий вмістЕнергія, але варто контролювати при діабеті
АнтиоксидантиТак (особливо в червоному м’якуші)Так (переважно в жовтих сортах)Захист клітин, уповільнення старіння

Примітка:

  • Кавун містить менше калорій, ніж диня, ідеальний для детокс-періодів.
  • Диня часто має більше мінералів і вітамінів групи B.
  • Обидва фрукти мають сечогінні властивості й корисні при проблемах із нирками (з обережністю при деяких захворюваннях).

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: