Як підготувати сад до зимових холодів: захищаємо рослини від морозу

Досвідчені садівники та городники знають, що залишати на зиму рослини без укриття не варто.

На півдні можна розраховувати на сніговий покрив. На півночі більшість культур починають вкривати пізно восени або наприкінці листопада, пише Pixel inform.

Які рослини вкривати

У саду обов’язково вкривають троянди, причому для кожного сорту вибирають найбільш вдалий варіант.

Також з популярних рослин укриття потребують клематиси, гортензії, самшит вічнозелений та інші культури, у тому числі хвойні.

Читайте також: Чагарник, який взимку дуже любить бути повністю в сніжній кучугурі

Чим вкривати

  • Найчастіше рекомендують використовувати агроволокно, яке захищає від морозів, але дозволяє уникнути випрівання та появи плісняви.
  • Ще один популярний спосіб – це опале листя. Найчастіше ним мульчують стовбурові кола. Найкраще використовувати листя берези або дуба, які пролежать всю зиму, але вони повинні бути сухими.
  • Хвойний лапник дачники люблять за те, що його не люблять гризуни. Він затримує сніг, утримує тепло біля коріння, але виручить лише сніжною зимою. Коли снігу замало, рослини можуть замерзнути.
  • Тирса підходять тільки суха, і її рекомендується вкривати плівкою, щоб вона не промокла. Але в такому випадку виникає можливість випрівання рослин під час відлиги.
  • Солома є найдешевшим покривним матеріалом. Вона майже не має недоліків, крім одного – в соломі часто зимують миші.
  • Крім того, потрібно пам’ятати, що рослинам перезимувати допомагають такі техніки, як підгортання та вологозарядний полив. Але ці процедури проводять до морозів.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: