Як правильно висушити гарбузове насіння, щоб воно зберегло свої корисні властивості

Найцінніша частина гарбуза — це його насіння. Навіть якщо гарбузові страви не до смаку, насіння — улюблені ласощі для багатьох! Вони не лише смачні, а й неймовірно корисні.

Як правильно сушити та зберігати гарбузове насіння у домашніх умовах, розповіли експерти, інформує Ukr.Media.

Як зібрати насіння

Для збору гарбузового насіння досить розрізати гарбуз навпіл, вийняти центральну частину й очистити насіння від м’якоті. Важливо використовувати тільки стиглі й неушкоджені плоди — від підгнилих гарбузів насіння буде несмачним і недовго збережеться.

Після очищення гарбуз варто потримати при кімнатній температурі від 2 тижнів до місяця. Це допоможе покращити якість насіння, проте затягувати процес не можна — насіння може почати проростати всередині плода. Після цього насіння необхідно ретельно промити та висушити.

Читайте також: Унікальний сорт цукрової кукурудзи з України завойовує поля всього світу

Способи сушіння гарбузового насіння

Сушити насіння можна кількома способами, і вибір залежить від кількості матеріалу та обладнання:

  • Сушка на повітрі — розкладається насіння тонким шаром у приміщенні, що добре провітрюється, на 2-3 тижні.
  • Сушіння в духовці — при температурі +60… +80 градусів протягом 1-2 годин, періодично помішуючи.
  • Використання електросушарки займає близько години при температурі +80 градусів, з регулярною зміною місць піддонів.
  • Обсмажування на сковороді — швидкий спосіб, що займає 15-20 хвилин на +100 градусах, вимагає постійного помішування.

Як зберігати гарбузове насіння

Висушене гарбузове насіння потрібно зберігати в сухому, прохолодному місці, далеко від сонячних променів і вологості. Найкраще використовувати скляні банки із щільними кришками або картонні коробки. У таких умовах насіння може зберігати свої корисні властивості до року, а очищене — до пів року.

Тепер ви знаєте, як правильно зібрати, висушити й зберігати гарбузове насіння, щоб воно зберігало свої корисні властивості і радувало вас смаком довгими зимовими вечорами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: