Як проводити обрізку та пасинкування винограду влітку
Виноград — культура, яка активно росте, і якщо їй не приділити належної уваги, більша частина її енергії буде витрачена на утворення молодої лози. Обрізка винограду — це складна операція, особливо для недосвідчених садівників, інформує Ukr.Media.
Обрізка винограду може викликати труднощі у недосвідчених садівників, однак правильне формування лози необхідне для нормального плодоношення. Лоза швидко нарощує зелену масу, захоплює весь вільний простір, що може негативно позначитися на зав’язях та якості ягід.
Тому виноград потребує обрізки не лише на початку весни або восени, коли обрізають усі інші кущі та дерева, але й протягом літа. Цей етап догляду є вкрай важливим і необхідно його не пропускати.
Літня обрізка вирішує цілий ряд завдань:
– спрямувати живлення на формування та дозрівання ягід і головних пагонів;
– поліпшити вентиляцію та освітлення;
– зменшити ймовірність поширення інфекцій і шкідливих організмів;
– зробити догляд зручнішим і поліпшити зовнішній вигляд лози.
Виноград, правильно обрізаний і доглянутий протягом літа, краще переносить зимовий період, оскільки рослина використовує вивільнені поживні речовини для підготовки до морозів.
Читайте також: Як врятувати помідори від спеки: дієві поради
Літня обрізка має кілька основних методів, які часто плутають. Попри те, що вони можуть бути схожими і навіть безпосередньо пов’язаними між собою, їхні цілі трохи відрізняються.
Пасинкування — це процес видалення або обрізки бокових пагонів рослини. Вони не тільки конкурують за поживні речовини, але й завдяки своїм листям активно беруть участь у фотосинтезі. Тому, якщо рослина здорова, не надто загущена, і має достатньо сонячного світла і місця, то деякі безплідні пасинки можна просто обрізати до двох листків, а не видаляти їх повністю.
Цей метод дозволяє обманути лозу, не даючи їй можливості активувати нову пазушну бруньку, і поліпшити живлення куща.
Якщо видалити пасинок повністю або залишити пеньок завдовжки 1,5-2 см, виноград через деякий час замінить втрачений пагін новим. Для цього пробуджується центральна пазушна брунька, яка наступного року могла б стати міцним і сильним плодючими пагоном.
Існує безліч способів пасинкування винограду, включаючи залишення 1, 2, 3 або 4 листків на пагоні, а також збереження частини пагонів не тільки другого, але й третього порядку. Щоразу необхідно застосовувати творчий підхід до цього методу, щоб забезпечити оптимальне формування лози.
Прищипування — це метод, який зменшує ріст основних пагонів лози і спрямовує поживні речовини на цвітіння і формування зав’язей.
Для отримання дійсно якісного врожаю необхідно постійно доглядати за лозою. Літня обрізка відіграє важливу роль у цьому процесі.
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: