Як вирощувати кукурудзу для продажу

Світовими лідерами з вирощування кукурудзи є Китай і США. Україна також дуже активно займається самою культурою і збільшенням під неї посівних площ, але є ще куди прагнути, що і роблять наші аграрії.

Кожен український фермер отримує від 400-800% прибутку від вирощування кукурудзи і її продажу. Тому, першим питанням фірм є – “Що необхідно зробити для вирощування на продаж і скільки необхідно вкласти в цю культуру?”.

Розглядаючи значення кукурудзи для промисловостей, необхідно відзначити, що вона активно використовується в харчовій промисловості (її консервують, роблять з неї попкорн, солодощі, борошно, пластівці і т.д.). Також вона використовується, як корм для тварин, особливо в селах 80% кукурудзи йде на корм. З неї видобувають крохмаль, спирт і масло, а також виробляють біопаливо.

Однозначно побудова бізнесу на вирощуванні кукурудзи є рентабельним і привабливим заняттям для тих, хто має в своєму арсеналі необхідну техніку, знання і досвід в сільському господарстві, а також зв’язки для збуту культури. На сьогоднішній день, існують такі ринки збуту продукції: укладення контракту з заводом комбікорму; продаж в роздріб; здача продукції перекупникам; участь на аграрних біржах і консервні заводи.

Оцінка якості кукурудзи

Для оцінки якості зерна кукурудзи на території України використовують ГОСТи, а при експорті крім цих вимог діють: вимоги Європейського Союзу, вимоги за стандартами USDA, або подібні до них, які популярні в усьому світі (країн Африки, Америки, Близького Сходу, Австралії та Азії) .

У перелік базисних норм, за якими оцінюють якість кукурудзи, входять: рівень зараженості шкідниками, вологість зерна, наявність зернових і сміттєвих домішок. Також є обмежувальні норми за якістю для тієї кукурудзи, яка піде на борошно і крупу; на виробництво крохмалю і патоки.

Кукурудза на продаж, особливості вирощування

Вирощування кукурудзи на продаж, включає в себе такі пункти:

  • Вибір гібрида.
  • Проведення якісної обробки грунту: для посіву (восени після інших культур, для видалення бур’янів і збагачення грунту добривами); перед посівом (навесні розпушування).
  • Використання сучасних культиваторів і сівалок (здійснення посіву таким обладнанням забезпечить рівномірність посіву).
  • Своєчасний догляд за посівами на всіх стадіях росту: видалення бур’яну, боротьба з хворобами культури. Необхідно використовувати лише перевірені інсектициди, пестициди та інші ЗЗР.
  • Своєчасна підгодівля ґрунту.

Правильний підхід до вирощування кукурудзи на продаж, забезпечить хорошу врожайність і прибуток виробникам.

Вибір гібрида, важливість даного питання

В Україні віддається перевага високоврожайних гібридів. Насіння кукурудзи від таких компаній як Limagrain, Syngenta, KWS, Mas Seeds і Brevant користуються хорошим попитом. Компанія Бізон-Тех, отримувала від аграріїв тільки хороші відгуки про них. Вибір сорту кукурудзи буде залежати від того, з якою метою фермер її вирощує. Наприклад, для продажу молодої соковитої, цукрової кукурудзи вибирають “молочні” сорти кукурудзи, які швидко дозрівають, дуже солодкі і соковиті. А ось якщо потрібно виростити кукурудзу на зерно, вибирають вже інший сорт, який буде володіти хорошими здібностями при зберіганні. По суті технології для вирощування для тих чи інших цілей – нічим особливо не відрізняються. Кожен сорт вимагає лише детального вивчення і уважного підходу агрономів.

Аналізуючи щорічну врожайність гібридів, фахівці відзначають той факт, що аграрії можуть не тільки коригувати врожайність, але і вологовіддачу і масу 1000 зернин. При цьому, необхідно знати реакцію певного гібрида на кліматичні умови в зоні вирощування і на техніку підприємства. Проведення щорічного аналізу дозволить в майбутньому коригувати норму висіву і контролювати стабільність врожаю!

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: