Як зрозуміти, що пора викопувати тюльпани: важливо не проґавити момент

Більшість любителів-садівників не викопують тюльпани взагалі: цвітуть собі – та й цвітуть. Дикорослі, дійсно, можна не чіпати щонайменше 5 років, хоча деякі можуть спокійно рости на одному місці й довше. Але, якщо цвітіння тюльпанів стає бідним, а особливо, якщо у вас сортові квіти – то тут вже інша історія.

Давайте розберемося, коли викопувати тюльпани, як це робити, як зберігати цибулини і коли висаджувати назад на клумбу, пише уніан.

Навіщо викопувати тюльпани

Час від часу навіть дикорослі тюльпани потрібно викопувати, щоб потім заново посадити. Річ у тім, що після цвітіння цибулина утворює “діток” – кілька або одну. Згодом, якщо їх не викопувати, “дітки”-цибулини заглиблюються в ґрунт і починають дрібніти. Як результат, зацвітають тюльпани пізніше, цвітіння стає мізерним, іноді й зовсім припиняється.

Тому, щоб у новому сезоні тюльпани порадували пишним і яскравим цвітінням, їх викопують: дикорослі – раз на 3-5 років, сортові – щороку, щоб не втратити сорт.

Читайте також: Чому опадають яблука в липні: поради садівників, як врятувати врожай

Коли викопувати тюльпани на пересадку найкраще і як їх зберігати

Викопують тюльпани зазвичай протягом липня. Але краще дивитися не на календар, а на зовнішній вигляд квітів: якщо листя вже пожовкло і почало підсихати – копайте. Це можна зробити і пізніше: головне, не загубити місце, де розташовані цибулини, оскільки в серпні або на початку вересня знайти їх буде важче.

Чи можна тюльпани викопати відразу після цвітіння? Цього робити не радять – потрібно все-таки дочекатися пожовтіння і всихання листя. Що буде, якщо викопати тюльпани раніше терміну? Цибулина просто не встигне сформуватися і втратить здатність зберігатися до посадки, а, значить, і весь сенс викопування буде втрачено.

Читайте також: Стара добра обробка помідорів від фітофтори: класика городництва

Викопують тюльпани в суху погоду і краще вилами, а не лопатою:

  • із землі дістають цибулини разом з дітками, якщо ще є листя і квітконоси, їх зрізають;
  • цибулини акуратно очищають від старої луски, оглядають, хворі та пошкоджені вилущують;
  • промивають під проточною водою, якщо є можливість, у розчині марганцівки або фунгіциду;
  • викладають в один шар у коробки або дерев’яні ящики, накривають тонкою тканиною або сіткою – щоб на них не зазіхнули шкідники, і залишають просушитися на кілька годин на свіжому повітрі;
  • потім переносять у приміщення і залишають на 3-5 днів при температурі 20-25°С.

Після цього потрібно очистити цибулини від залишків луски і коренів, відокремити від діток, укласти в ящики тонким шаром і залишити до посадки в приміщенні за температури 17-20°С і вологості 60-70% (тільки не в погребі).

Висаджувати назад у ґрунт тюльпани можна за 3 тижні до настання морозів, це приблизно в жовтні-листопаді.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: