Яким буде соєвий сезон – 2024 в Україні: прогноз щодо площ та цін

На думку директора департаменту агротехнологій Ukravit Олександра Мигловця, в сезоні-2024 площі сої зростуть. І на це вплинуть 2 фактори: дуже дорогі добрива та позитивна собівартість вирощування до ціни. 

Про це він розповів у спецпроєкті на Kurkul.com.

«В Україні є попит на цю зернобобову культуру і для експорту вона також доволі цікава. На сьогодні немає різниці у вартості класичної чи некласичної сої. Її закупівельна ціна всередині України стартувала на середину лютого, залежно від регіону, від 16 500 грн/т до 17 200 грн/т, але це з  доставкою на місце переробки, та 18,2-18,3 тис. грн/т в порту», —  поділився фахівець.

Водночас він зазначив, що важко спрогнозувати, наскільки зростуть загальні площі сої, але серед клієнтів Ukravit простежується тенденція до зменшення площ під кукурудзою на користь сої.

Щодо тенденцій у вирощуванні, то тут все стабільно вже третій сезон: великі господарства йдуть за технологією та отримують високу врожайність, малі — зменшують норму азотних добрив під інші культури, відмовляються вносити або зменшують норми фосфорно-калійних добрив. Також все частіше господарства віддають перевагу вирощуванню некласичної сої.

Читайте також: Експерт порадив, яку ягоду зараз вигідно вирощувати в Україні

Також за даними Олександра Мигловця, не передбачається зростання вартості вирощування сої. Оскільки, якщо зросте вартість мінеральних добрив, то при вирощуванні сої аграрії просто зменшать норми, а вартість ЗЗР взагалі має низхідну тенденцію.

«Цього року система захисту буде дешевшою, ніж у попередніх двох сезонах, оскільки є тенденція на багатьох ринках до часткового здешевлення діючих речовин. І ми вже бачимо, що зараз ціни на препарати Ukravit менші, ніж були в сезоні-2023», — додав представник компанії.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: