Кількість конопляних підприємств в Україні збільшилася вдесятеро

Конопля належить до сімейства луб’яних. Українським селянам ця культура була відома здавна. Проте, через здатність викликати галюциногенні відчуття конопля довгий час була заборонена в Україні, пише “Агро-Центр”.

Сьогодні підприємства працюють зі спеціально виведеними сортами технічної коноплі, які не мають наркоефекту. Загальні виробничі витрати на вирощування коноплі в Україні за різними підрахунками становлять близько 3500-4500 грн на га, а рентабельність досягає 100%. Тобто, технічна конопля може бути вигіднішою аніж соняшник – який є найпопулярнішою культурою в Україні.

Неврожай: чим українські фермери можуть замінити неякісні російські добрива

Здебільшого, промислові коноплі вирощують для отримання волокна й насіння. Так за останні шість років, кількість підприємств які займаються коноплями в Україні зросла в 10 разів. Сьогодні це 30 підприємств.

На Тернопільщині займатимуться біопаливом

Пік популярності на коноплі Україна переживала у 2016 році, тоді площі посівів культури займали 3,47 тис. га. У 2018 році площі не перевищують 1,5 тис. га. Причиною зменшення популярності даної культури вважають незначний розвиток конопле переробної галузі та відсутність державної стратегії підтримки виробника.

Фермер з Донеччини продає худобу за кордон та створює нові робочі місця

На даний момент придатними для вирощування в Україні вважаються сім сортів конопель. Зокрема: ЮСО 31, Золотоніські 15, ГлянаГлесія, Ніка, Вікторія, Глухівські 51.

М’ясо майбутнього: в США вирощують курятину в пробірках (відео)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: