Кофеїн допомагає бджолам ефективніше запилювати квіти — дослідження

Завдяки кофеїну бджоли краще знаходять потрібні їм квіти та запилюють їх більш ефективно. Нове дослідження опублікували в журналі Current Biology.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Препарат покращує пам’ять бджіл і стимулює їх шукати певні квіти. Більш ранні дослідження демонстрували, що бджоли воліють шукати квіти, на які додано кофеїн. Тоді вчені висунули гіпотезу, що бджоли просто стали залежні від речовини.

Коментар:Коли ви даєте бджолам кофеїн, вони не літають петлями, але здаються більш мотивованими і більш ефективними. Ми хотіли подивитися, чи допоможе кофеїн їх мозку створити позитивний зв’язок між запахом певної квітки і цукром“, – говорить Сара Арнольд, автор нового дослідження.

Замість кофеїну в квітці дослідники залишали кофеїн в бджолиних вуликах. В експерименті він змішувався з розчином цукру і запахом полуниці.

План полягав у тому, щоб перевірити, чи краще бджоли, які вживають кофеїн, націлені на потрібні квіти. В цьому випадку такі, які пахнуть полуницею. Для порівняння, другій групі бджіл давали той же розчин полуниці, але вже без кофеїну. Третій – розчин цукру без запаху.

В експериментальному середовищі бджоли, які куштували кофеїн, найчастіше воліли квітів полуниці – таких виявилося понад 70%. Серед бджіл, які вживають цукор, – тільки 45%.

Це перше дослідження, яке з’ясувало, як саме кофеїн впливає на поведінку бджіл. Дослідники говорять, що результати можуть мати велике значення для фермерів.

Багато господарств щорічно закуповують великі обсяги бджіл-запилювачів. Дослідження показують, що тільки чверть з них відвідує цільову культуру. А переважна більшість відволікається на будь-які інші квіти. Арнольд пропонує використовувати кофеїн, щоб бджоли зосередилися на необхідному врожаї, що може допомогти як фермерам, так і навколишнього екосистемі.

Читайте також: В Україні може назавжди зникнути бабине літо: екологи

Джерело

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: