Коли і чим потрібно обприскувати сад від шкідників восени

Збудників хвороб і шкідників варто знищувати пізнім (наприкінці жовтня — на початку листопада) обприскуванням дерев, кущів і ґрунту під ними розчином будь-якого мінерального добрива високої концентрації. 

ЛИШЕ ЦІКАВІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – УКРАЇНА ПЕРЕМОЖЕ

Найпростіше для такого обприскування скористатися сечовиною (карбамідом), узявши 500-700 г добрива на 10 л води — це добриво легко розводиться в холодній воді. Якщо у вас немає мінеральних добрив, скористайтесь кухонною сіллю, але солі знадобиться 1 кг на 10 л води.

Починати треба з гілок, оскільки саме там відклала яйця попелиця. Потім обприскайте всі гілочки, їхні розвилки, оскільки в розвилках і тріщинах кори зимує багато шкідників. Ретельно обприскуйте стовбури та стебла.

Обприскувати слід не тільки надземну частину, а й ґрунт під посадками. В опалому листі, під ним і в верхньому шарі ґрунту теж зібралися зимувати шкідники. При обприскуванні розчином такої високої концентрації ви їх знищите.

Чому обприскування дерев слід проводити наприкінці осені? Тому що рослини до цього часу повинні піти на спокій, а хітинові покриви шкідників, що зимують, ще недостатньо зміцніли. Мінеральне добриво проникне всередину організму шкідника, порушиться сольовий обмін — і шкідник загине, а рослині під час спокою ви шкоди не завдасте. Безумовно, влітку таке обприскування не можна робити, воно викличе хімічний опік.

Повторно обприскування концентрованим розчином мінерального добрива слід зробити ранньою весною, до початку сокоруху. Підвищені дози мінеральних добрив є згубними не тільки для шкідників, а і для спор збудників грибних хвороб. При обприскуванні (не поливі) у ґрунті не накопичується підвищена доза мінеральних елементів.

Після закінчення сокоруху можна провести захід з очищення стовбурів і скелетних гілок дерев від лишайників. Для цього треба їх обприскати 7-10%-ним розчином залізного купоросу (приблизно 3 столові ложки без верху на 1 л води). Буквально за 3–4 дні лишайники обпадуть самі. Таке обприскування в жодному разі не можна робити під час вегетації.

Наприкінці жовтня — на початку листопада полийте всі грядки, що звільнилися, зокрема й у теплицях, розчином «Фітоспорину». Бактерія-хижачка, що живе в ньому, буде ще довгий час знищувати збудників грибних і бактеріальних хвороб, бо гине вона лише при -20 °С. Під сніговим покровом вона чудово зберігається і продовжує жити та працювати у ґрунті.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: