Лимонний огірок – нова екзотична рослина для українських садів

В Україні все частіше зустрічається новий екзотичний овоч – лимонний огірок. 

Детальніше про це розповідає Агроцентр

Екзотичний огірок округлої форми під назвою “Кришталеве яблуко” (Crystal apple) був виведений селекціонерами з Англії. Схожість з цитрусовим плодом посприяла появі другої назви “огірок-лимон”.

Лимонний огірок має м’який, солодкуватий смак і хрустку, освіжаючу м’якоть та добре плодоносить до кінця сезону. Лимонні огірки відрізняються сферичної формою, а плоди чимось нагадують пупкові апельсини.

Жовто-золотиста шкірка тонка і ніжна, з невеликими смужками і плямами, покрита крихітними щетинками – вони їстівні, але легко видаляються. 

У плодах лимонного огірка міститься протизапальна речовина фізетин, яка відіграє важливу роль у здоров’ї мозку, покращуючи пам’ять і когнітивні функції.

Кущ цього огірка потужний, зі стеблами, що досягають 5 метрів в довжину. Тому іноді його називають огірковим деревом. Для шпалерного вирощування будуть потрібні високі стійки, до 2-х метрів. Але можна ростити і горизонтальним методом. Зав’язі з перших пазух видаляються.

Інтенсивно зростаючі стебла швидко заповнюють відведену ділянку. Тому в рядах не можна садити їх ближче, ніж на 1 метр. Сильна загущеність рослин знижує врожайність, так само як і у інших сортів огірків.

“Кришталеве яблуко” має середню ступінь дозрівання плодів. Перші зеленці можна отримати приблизно на 60-й день після перших сходів. Огірок досягає в розрізі 6-9 см. у південних областях плоди можуть виростати до 18 см в діаметрі.

Збирати їх слід за допомогою секатора або садових ножиць. При цьому на овочі залишається невеликий хвостик. З кожного куща за сезон збирають від 8 до 10 кг ароматних і соковитих плодів.

На смак огірків-лимонів впливає непослідовний режим поливу і нерегулярні підгодівлі. Можливість плодоношення у цього сорту зберігається аж до перших заморозків. Запилюється рослина комахами та вітром. У жіночих квіток дрібні зав’язі, завбільшки з горошину, розмір чоловічих квітів дещо більший.

Якщо ці огірки вирощують в теплиці, то запилення проводять самостійно – за допомогою кисті, перенесенням пилку з чоловічої на жіночу квітку. Огірок-лимон можна використовувати і в декоративних цілях, вирощуючи в кімнатних умовах.

Крім зелених ліан, на ньому красуються великі жовті плоди. На присадибних ділянках кущі також висаджують вздовж паркану, щоб ліани змогли по ньому плестися. Цим можна заощадити площу, а велика кількість сонячного світла, що потрапляє на ліани, підвищує обсяг врожаю.

Лимонний огірок використовують для приготування освіжаючих напоїв, а також в кулінарії.

Джерело: сайт Аgro-business

Читайте також: У МОЗ дозволили відкрити продуктові ринки, названо вимоги до їхньої роботи

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: