“Ми їх недооцінюємо”: дієтолог розповіла, чому потрібно їсти помідори
Томати асоціюються з літом і сонцем, хоча на полицях магазинів вони є цілий рік. Проте зараз, в серпні вони, безумовно, найбільш смачні й корисні.
Детальніше про це розповідає Агроцентр.
Деталі: Дієтолог Світлана Фус зазначила, що у помідорах є велика кількість дуже корисних речовин:
- лікопін – натуральний барвник з групи каротиноїдів, потужний антиоксидант, який знижує ризик виникнення онко- і серцево-судинних захворювань;
- бета-каротин, який потрібен для імунної системи, убезпечує нормальний стан шкіри та слизових оболонок ;
- калій – важливий мінерал для правильної роботи серцево-судинної та нервової систем;
- йод, який необхідний для нормального метаболізму та функціонування щитоподібної залози;
- вітамін С, який підтримує вироблення колагену, потрібного для красивої пружної шкіри;
- лютеїн – антиоксидант, який покращує зір та протистоїть розвитку атеросклерозу;
- залізо, яке сприяє утворенню гемоглобіну;
- фолієва кислота – особливо важлива речовина під час вагітності, необхідна для росту і розвитку кровоносної й нервової системи плода.
Також у помідорах містяться інші вітаміни та мінерали (вітаміни групи В, вітамін К, кремній, кобальт, хром).
Проте головною речовиною, через яку помідор є надзвичайно цінним, залишається лікопін. Його кількість зазвичай корелює з інтенсивністю червоного забарвлення плоду.
Рекомендовано, щоб в денний раціон входило 5 – 7,5 мг лікопіну. Поряд з іншими овочами оранжевого або насиченого червоного кольору, що містять лікопін, на день вистачить два помідори або одна склянка томатного соку або 2-3 столових ложки натурального томатного соусу. Важливо, щоб це не був куплений кетчуп, бо там купа солі, цукру та інших шкідливих речовин.
Важливо: томати не втрачають основних корисних властивостей при термічній обробці. Тому використовувати їх можна як у свіжому, так і в тушкованому, запеченому чи вареному вигляді.
Вживати томати у великій кількості протипоказано при захворюваннях нирок, подагрі, підвищеній кислотності шлунку, виразці та гастриті. Також іноді помідори можуть викликати алергію.
І хоча вживання таких овочів, як помідори, позитивно впливає на стан здоров’я, це не означає, що можна їсти їх у великих кількостях або пити томатний сік як заманеться, без міри. Кількість і частота вживання помідорів, як і будь-яких інших продуктів харчування, має найбільше значення.
Джерело: сайт 24 канал
Читайте також: У Німеччині вперше у світі почалося виробництво “зеленої” сталі
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: