На Гаваях вперше вирощуватимуть картоплю

Вперше в історії на Мауї, другому за величиною острові Гавайського архіпелагу, будуть вирощувати картоплю в промислових масштабах, пише “Агро-Центр”.

“Картопля Мауї” поки не є визнаним острівним брендом, таким як “Цибуля Мауї” або “Ананаси Мауї“, але це скоро змінитися.

Принаймні, так стверджують автори новаторського проекту — компанія Mahi Pono LLC,  яка викупила 41 000 акрів земель Центрального Мауї, де до цього протягом 146 років вирощували цукровий очерет. У 2016 році виробництво очерету припинилося, а землі були порожні, поки їх не купила Mahi Pono LLC з наміром посадити там незвичну для острова культуру  картопля.

В Китаї вирощують незвичні яблука чорного кольору (фото)

У виборі сортів картоплі компанію проконсультувала галузева асоціація з Айдахо, знаменитого картопляного штату США.

700 акрів вже здані в оренду фермеру під вирощування солодкої картоплі. Інші площі займуть цитрусові, бананові, кавові і горіхові дерева.

Керівники компанії з оптимізмом оцінюють перспективи проекту, в чому їх частково переконали картоплярі Айдахо. Однак, залишається відкритим питання, як поведуть себе картопляні рослини в оточенні цибулі і ананасів. Наскільки сприятливим виявиться таке сусідство?

Переселенка заробила мільйони на теплицях (фото, відео)

Ще одна проблема — полив. Воду, яка здобувається з 11 свердловин в землі, доведеться розбавляти, так як картопля не володіє високою солестійкість.

Якщо картопля покаже себе добре в умовах морського тропічного клімату, посівні площі збільшать. Спочатку планується забезпечити місцеве споживання, а потім, можливо, організують і невеликий експорт.

На Київщині вирощують унікальну енергетичну культуру (відео)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: