На Харківщині через обстріли знищено майже 50 га яблуневого саду

Через обстріли у яблуневому саду Сергія Лебедєва із Харківщини знищено майже 50 гектарів дерев. Село Коробочкине пів року було на лінії фронту. 

Про це пише Суспільне.

За словами садівника, до повномасштабної війни на підприємстві працювало 50 людей, наразі лише дві.

До повномасштабної війни яблука з саду продавали у Харківській, Полтавській, Сумській областях, а раніше — на Донеччині. А з лютого 2022 року Коробочкине опинилося під обстрілами, сусідні села були окуповані.

“19 березня 2022 року я ще зміг сюди приїхати, а далі не було можливості, бо тут було дуже «гаряче». По саду ми нарахували до 100 влучень: і мін, і ракет, і реактивної системи залпового вогню”, — розповів Сергій Лебедєв.

Читайте також: Опудрування качанів капусти золою і крейдою: чи допоможе даний прийом зберегти врожай

Так, внаслідок обстрілів згорів ангар підприємства де зберігались яблука.

“У ньому ми розміщували понад 2 тис. яблук на продаж. Воно давало нам змогу зберігати яблука понад рік. Будівництво цього сховища — понад 2 млн євро, але тут були електрокари, лінія сортування. Ми виробляли сік прямого віджиму. У планах було робити сидр. Але це все було до повномасштабної війни”, — додав підприємець.

Щоб повністю відновити сад, потрібно спиляти загиблі яблуні та посадити нові саджанці, але зараз підприємство не має на це коштів.

“Я дуже багато їздив по форумах, шукав програми підтримки — зараз від держави конкретних програм я не бачу. Мабуть, це тому, що ми за 60 кілометрів від Куп’янська, там тривають бойові дії. Нам у 2023 році партнери допомогли: передали добрива, препарати. Але цього замало навіть для тієї частини, над якою ми працюємо”, — пояснив садівник.

За словами Сергія Лебедєва, свій сад він планує відновити після перемоги.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: