На Хмельниччині існує незвичне озеро, вода в якому завжди тепла (відео)

Озеро у центрі села Хропотова, що на Хмельниччині, не замерзає впродовж 200 років. І за мінусової, і за плюсової температури вода в озері завжди має температуру від +13 до +15 градусів за Цельсієм. 

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Про незвичні властивості води озера під назвою Вікнина розповіли місцеві мешканці невеличкого села у Подільських Товтрах.

За Радянського Союзу озеро мало до 8 гектарів площі, обійстя якого розташоване за 40 метрів від озера. З часом його замулило. Нині залишилося 600 квадратних метрів, додає чоловік. Про це розповідає мешканець села Хропотова, 62-річний В’ячеслав Мукосій.

Коментар:Це озеро ніколи не замерзає. Мені вже 62 роки і за моєї пам’яті воно ще ніколи не замерзало“, — каже В’ячеслав Мукосій.

За легендою, у цьому озері втопився пан із кіньми,  і мертві коні сплили за 10 кілометрів у ставку сусіднього села.

Озеро називають Вікнина, від слова вікно, бо за  легендою, в озері є вікно, яке веде у потойбічний світ.  На озері плаває як свійська птиця, так і дикі качки. І  якщо на вулиці сильні морози, десь -20 градусів, то над озером стоїть пара, але воно не замерзає.

Наукових досліджень озера не проводили. За словами тутешніх мешканців, є така версія, що воно не замерзає через те, що дуже багато підводних джерел. І ті джерела б’ють із великої глибини, через що є теплими.  Проте глибину цього озера ані зараз, ані раніше, ніхто не вимірював. Бо казали, що це озеро є бездонним.  

Джерело: сайт GreenPost

Читайте також: Україна отримала статус головного виробника ріпаку для Німеччини

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: