На світовому ринку бананів колапс: що відбувається з цінами

Еквадорські експортери бананів повідомляють про катастрофічно низький попит на свою продукцію на світовому спотовому ринку та ціновий колапс. 

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Зараз середня спотова ціна на ящик бананів опустилася до 3,50 долара. Це лише половина обов’язкової мінімальної закупівельної ціни у виробника, встановленої урядом Еквадору. 

Коронакриза почала обвалювати попит і ціни на світовому спотовому ринку з початку року, тоді як виробництво цієї продукції в Еквадорі в 2020 навпаки виросло.

Спочатку в січні був паралізований ринок Китаю, потім в лютому почалися проблеми на Близькому Сході, коли Туреччина закрила кордони з Іраном, Іраком та Сирією. А банани в ці країни поставляються автомобільним транспортом після розвантеження корабля в Туреччині. 

В березні тривогу з приводу COVID-19 почали бити по всьому світу, а ринок впав по всіх ключових напрямках експорту бананів з Еквадору (в тому числі і в країнах Європи).

Аналітики проєкту EastFruit повідомляють, що теперішні ціни на банани є значно нижчими за минулорічні практично в усіх країнах, які вони моніторять.

В Україні за рік банани здешевіли на 15%. Зараз середня їх ціна становить близько 23 гривні за кілограм. Така ж ситуація в Польщі, Молдові та Росії. Майже на третину банани стали дешевшими в Грузії. 

Схожі тенденції можна спостерігати на ринку країн Центральної Азії.

Джерело: сайт EastFruit

Читайте також: “Чому так дорого?”: експерти пояснили, чому ціни на кавуни цього року аномально високі

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: