На Закарпатті сімейна ферма виготовляє крафтову гарбузову олію

У селі Соловка Ужгородського району Закарпатської області місцевий фермер Бейло Бачкаі на сімейній фермі виготовляє соняшникову олію та олію з насіння гарбуза. 

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Також планує почати виробництво олії з виноградних кісточок.

Про це пише SEEDS.

Коментар: “Ми займаємося фермерством з 1987 року. На 5 гектарах землі вирощували зернові, картоплю, сорго та інші культури. Раніше в селі Соловка люди традиційно вирощували соняшник і виробляли соняшникову олію для власних потреб. Хоча соняшник вирощувала більшість селян, чавив олію один чоловік. Коли він помер, його рідні продали все обладнання. У 2016 році у мене з’явилася можливість купити прес. І тоді ми разом із сім’єю вирішили продовжити давні традиції”, – розповів Бачкаі.

Фермер вирішив також займатися віджимом гарбузової та інших видів олій.

Коментар: “Ми працюємо протягом усього року. Результат отримуємо не відразу. Адже, щоб олія була чистою, потрібно зачекати, щоб вона осіла. Зазвичай це займає від 8 до 10 днів. Утім, у прохолодну погоду процес може тривати й 14 днів”, – зауважує Бачкаі.

Окрім пресу на сімейній фермі ще є власна зерноочистна машину. А от комбайн для збору соняшника орендує у сусідньому селі. На господарстві чавлять олію й сусідам і активно заохочують їх також займатися вирощуванням соняшника.

Зараз попит на олію від фермера перевищує пропозицію. Він вже навіть не рекламує свою продукцію, адже постійні покупці вишиковуються у чергу.

Читайте також: В Україні зупинили роботу 70 виробників фальсифікованого вершкового масла

Джерело

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: