Найближчим часом на полицях магазинів з’явиться супер-полуниця

Вченим вдалося розсекретити генетичну дорожню карту полуниці. Міжнародна група вчених на чолі з співробітниками Університету Каліфорнії і Мічиганського державного університету проаналізувала геном культивованої полуниці для створення генетичної дорожньої карти, щоб більш точно обирати бажані ознаки. Дослідження було опубліковане в журналі Nature Genetics, пише “Агро-Центр”.

США є одним з найбільших в світі виробником полуниці, і майже 90% з них вирощуються в прохолодному прибережному кліматі Каліфорнії. Виробники постійно борються з хворобами, такими як макрофоміна, фузаріозною і вертіциллезному в’янення.

“Без генома ми блукали наосліп”,

— сказав Стівен Кнапп, професор наук про рослини і директор Програми по вирощуванню полуниці в Каліфорнії.

Молоко в Україні різко дешевіє всупереч світовим трендам

Зібраний геном дозволить вченим точно визначити конкретні гени, які можуть захистити рослини від хвороб.

“Послідовність генома є потужною, тому що вона надає вченим штрих-коди майже для всіх генів полуниці. Ми можемо використовувати цю інформацію для визначення генів, які відіграють важливу роль в ознаках сільськогосподарської важливості”,

— сказав Кнапп.

Також вчені збираються визначити гени для поліпшення смаку або аромату для споживача, зберігши при цьому стійкість і термін придатності полуницідля виробників.

Британський магазин звинуватили в расизмі через солодких качечок до Великодня

Патрік Еджер пояснює складність завдання. У той час як люди є диплоїдними видами, тобто кожна клітина містить два повних набору хромосом, по одному від кожного з батьків, культивована полуниця є октоплоідом – кожна містить вісім повних наборів хромосом, тому еволюція для полуниці – це подвиг.

“Полуниця має багату історію, яка охоплює всю земну кулю, і, в кінцевому підсумку, всі знають і люблять ці смачні, корисні ягоди. Але вони можуть стати ще краще”,

— сказав Еджер.

З війни на ферму: колишній учасник АТО відкрив молочну ферму

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: