“Найнижчий рівень вологи”: названо області з дуже сухими ґрунтами

Не дивлячись на те, що на початку літа пройшли опади майже на всій території країни, стан вологозабезпечення озимих і ярових колосових культур в багатьох областях залишається незадовільним. 

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Про це йдеться в огляді Інституту агроекології і природокористування НААН.

Насамперед це пов’язано з досить низьким запасом вологи за зимово-весняний період, а також аномально високою температурою на початку літа.

Коментар: “Все це спричинило значні втрати вологи на непродуктивне фізичне випаровування на полях пізніх просапних культур та спрацювання її запасів в метровому шарі ґрунту в результаті вегетації озимих культур”, – зазначили науковці.

Зазначається, що на всій території України на 7 червня 2020 р. умови зволоження залишалися критичними. Завдяки опадам станом на 31 травня 2020 р. спостерігалося деяке покращення умов зволоження поверхневого шару (0-5 см), але станом на 7 червня вміст вологи знову зменшився, особливо в Одеській, Вінницькій, на півдні Донецької області та у Криму.

Порівняльний аналіз просторового розподілу частки доступної вологи в ґрунті за період з 24 травня до 7 червня 2020 р. показав, що умови зволоження за цей період покращились, особливо у північних регіонах країни. Однак аналіз значень частки доступної вологи в ґрунті на 7 червня показав, що для 7 областей України цей показник не перевищує значення 40%.

Коментар: “Тобто майже на третині території України продовжують зберігатися критичні умови зволоження, оскільки частка доступної вологи в ґрунті нижче 40% є стресовою для розвитку більшості сільськогосподарських культур. Найбільш критичні умови зволоження спостерігаються в Одеській (<20%), Миколаївській (<20%), Херсонській (20-30%), Кіровоградській ( 20-30%) областях та в Криму ( 20-30%)”, – зазначили експерти.

Джерело: сайт AgroNews

Читайте також: У найсухішій пустелі світу вирощуватимуть полуницю

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: