Нашестя мошки: в Україні з’являються “нетипові” комахи (детально)

“Нові” для України комахи можуть негативно вплинути на майбутні врожаї та сільське господарство в цілому. Так вважає вчений-біолог Ростислав Шикула. Внаслідок змін клімату в нашому регіоні починають з’являтися нетипові комахи, пише “Агро-Центр”.

Так, нещодавно жителі Рівненської області почали скаржитися на велику кількість мошки. Вчений вважає, що це лише перші паростки появи нетипових для України комах:

“Мошка була нехарактерна для нашої території ще 20 років тому. Однак із глобальною зміною клімату ці комахи емігрували до нас з інших територій. Оскільки мошка не є корінним представником тутешньої фауни, немає й достатньої кількості тварин та паразитів, які б харчувалися нею”,

– розповідає Ростислав Шикула.

На Вінничині працює агроном-священик

Грузини, катарці і молдовани найбільше п’ють українське молоко

Вигідна пропозиція: іноземна компанія шукає українських виробників натуральної вівсяної каші

Посприяла різкому та масовому поширенню дрібної мошки сніжна зима та різке потепління. Для людини небезпечними є самки мошки, які живляться кров’ю та швидко набирають жир. Самці споживають сік рослин та квітковий пил.

“Може бути такий варіант, що ці мошки з’явилися у зв’язку з глобальною екологічною ситуацією в західній Україні, потеплінням зим. Для прикладу, богомоли теж були нехарактерні для нашого регіону, але сьогодні вони є в Рівному. Це пов’язано з підвищенням температурного режиму зимівлі даних комах в личинковій стадії. Личинки спокійно перезимовують і дають покоління”,

– вважає вчений.

Поширенню мошки сприяє й загальна хімізація сільськогосподарських угідь. Це призводить до того, що винищуються хижі комахи та птахи, які харчуються даним видом.

“Сезонні зміни впливають на активність комах і на активність рослин. У зв’язку з ранньою весною ми маємо загальний цикл зміни активності комах. Мошка – це не останній показник, який ми на собі відчуємо. Далі ситуація може вплинути на сільське господарство, активізуються інші комахи. Може виникнути ситуація, що комахи вже прокинулися, а деякі рослини лише починають сходити. Тому через такі фактори можна отримати вплив на сільське господарство”

За матеріалами “Голосно”

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: