Небезпечний шкідник: українські фермери втрачають до 30% врожаю горіхів

Ук­раїна є од­ним із найбільших ви­­робників та ек­с­пор­терів горіха. За да­­ни­ми Цен­т­ру про­мис­ло­во­го ви­ро­щу­ван­ня, щорічний уро­жай горіха в країні ста­но­вить до 100 тисяч, при­близ­но дві тре­ти­ни від цієї кількості йде на ек­с­порт в інші країни. Проте, цього року врожай горіхів в Україні страждає від шкідників, зокрема, від горіхової плодожерки, пише “Агро-Центр”.

В Україні даний шкідник поширений майже всюди. Метелик має крила розмахом 14-20 мм; передні крила темно-сірі, з чисельними темними поздовжніми слабкохвилястими смугами, з оксамитовою темною плямою (“дзеркальце”) на зовнішньому краї, у середині плями декілька золотистих дугоподібних смужок.

Майже половина українських фермерів працює нелегально

Зазвичай, гусениці завдовжки 12-18 мм. Лялечка блідо-бура й знаходиться в білому павутинному коконі. Зимують гусениці в легких коконах у щілинах кори нижньої частини штамбів. Навесні гусениці заляльковуються, а літ метеликів спостерігається в травні.

— Горіхові сади атакує страшний новий шкідник (він був уже давно, але таку шкодочинність бачу вперше) — горіхова плодожерка (Laspeyresia pomonella L. f. putaminana Stg.)… Таке враження, що їй уже надоїла яблуня, слива, груша, а тепер вона кинулася “закусити” гірким навколоплідником горіха волоського. Від її “діяльності” у цьому році до 30% гнилих горіхів… Що робити?…Вилазити та багаторазово обприскувати високі 10 метрові горохові дерева — нереально!, 

— розповів на своїй сторінці у фейсбуці Зеновій Сич, завідувач кафедри овочівництва Національного університету біоресурсів і природокористування України.

Знову з Росії: українські фермери відмовляються сіяти гречку

Самки відкладають яйця (частіше по одному) на поверхню плодів, в оболонці яких гусениця прогризає хід неправильної форми, заповнений темно-бурими екскрементами. Пізніше вона проникає всередину горіха через його основу, частково пошкоджуючи сім’ядолі, а іноді з’їдає їх повністю. Гусениці переходять з одного плода в інший, всього може пошкодити до 10 плодів.

Щоб зменшити пошкодження горіха плодожеркою, слід накладати ловильні пояси та старанно проводити боротьбу з нею на яблунях і грушах для зменшення кількості шкідника в саду.

Сало для вегетаріанців: в Україні винайшли штучне сало

В молочній продукції трьох виробників знайдено бактерії кишкової палички

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: