“Нові правила в ЄС”: українські виробники насіння зможуть легко виходити на ринок Європи

Експерти вважають, що для виробників вітчизняного органічного насіння відкриваються гарні перспективи на європейському ринку.

Детальніше про це розповідає Агроцентр

Вирощування органічного насіння – перспективна ніша для потенційних виробників, які можуть розпочати виробляти цю продукцію на продаж. 

Перспективи на ринку насіння українським виробникам відкриває новий регламент ЄС. Він набуває чинності з 1 січня 2021 року і взагалі забороняє використання неорганічного насіння в органічному виробництві.

За словами менеджерки проєктів Інформаційного центру “Зелене досьє” Катерини Шор, нині ще можна використовувати неорганічне насіння в органічному вирощуванні, але за певних умов.

У Законі України “Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції” прописано виняток у разі, якщо органічного сертифікованого насіння немає на ринку. З наступного року ситуація має змінитися відповідно до регламенту ЄС.

Коментар:Органічне насінництво теж має перехідний період для здобуття статусу саме органічного виробника. Стаття 25 Закону про органічне виробництво передбачає, що перехідний період для органічного рослинництва не може бути меншим за 24 місяці до початку сівби, тобто перехідний період для насінництва становить один вегетаційний період для однорічних культур і два – для розмноження багаторічних“, – пояснила Катерина Шор.

Нині ж, за даними єдиного сертифікаційного органу ТОВ “Органік Стандарт”, у нашій країні зареєстровано 17 зразків органічного насіння та посадкового матеріалу, з них 14 – це соя, просо й пшениця озима, а також три сорти чорниць. 

Інших зареєстрованих сортів немає, тому органічний сектор використовує або імпортоване насіння або ж необроблене конвенційне, що наразі дозволено законодавством. Щоправда, для можливості використати неорганічне потрібно перед тим ще отримати дозвіл сертифікаційного органу.

Джерело: сайт Аgro-business

Читайте також: На Буковині фермер через карантин знищив 2 мільйони квітів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: