Окупанти вкрали в України зерна та олії на суму понад 600 млн доларів

Рашисти вкрали в України зернових, олійних культур та олії на загальну суму понад $613 млн.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Про це повідомили експерти Центру досліджень продовольства та землекористування KSE Institute під час дискусії “100 днів із вторгнення рф: сучасний стан та перспективи продовольчої безпеки й сільськогосподарських ринків у світі”, пише Агробізнес.

Зазначається, що до початку військової агресії внутрішні ціни в Україні відповідали світовим. Проте морська блокада портів зруйнувала ланцюги постачання. Якщо з початком війни світові ціни на зерно різко виросли, то в Україні вони суттєво впали. За оцінками експертів, станом на травень ціни на пшеницю, ячмінь, кукурудзу та олію були на 33,7% нижчими, ніж до вторгнення.

Наразі експерти KSE Агроцентр оцінюють завдані війною сільському господарству України втрати та збитки у $27,6 млрд. Зокрема, непрямі втрати через блокаду морських портів України складають $11,9 млрд, через зниження виробництва – $9,6 млрд. Втрати через незібраний врожай озимини та знищену техніку сягають $1,4 млрд та $926 млн відповідно.

Крім того, в Україні зруйновані або повністю знищені зерносховища сукупною місткістю 4 млн т. Ще частина зерносховищ знаходяться в окупованих регіонах, тому повноцінний доступ до них відсутній.

Нагадаємо, що на сьогоднішній день в Україні, після того, як у березні 2022 року через повномасштабне вторгнення рф в нашу країну було зупинено всю переробку, відновили роботу 15 олійноекстракційних заводів (ОЕЗ), тобто працюють близько 15-20% потужностей.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: