П’ять країн ЄС продовжують блокувати імпорт українського зерна

П’ять країн ЄС підписали спільну заяву щодо продовження  заборони на імпорт 4 зернових культур з України до кінця року. З такою заявою виступив міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус, передає rmf24.

Зокрема, підписи під заявою поставили міністри сільського господарства Польщі, Угорщини, Словаччини, Румунії та Болгарії.

“На зустрічі ми підготували і підписали спільну позицію — п’яти країн — щодо насамперед продовження заборони на ввезення чотирьох зернових до наших країн після 15 вересня. Але також в угоді є наша спільна декларація про те, що ми відкриті для транзиту”, — сказав глава Міністерства сільського господарства Роберт Телус.

Він додав, що на зустріч також були запрошені міністри України та Молдови, але вони не приїхали з об’єктивних причин.

“Менш ніж через два місяці, згідно з рішенням Єврокомісії, ми маємо знову відкрити кордон (для експорту українських зернових — ред.) 15 вересня. Я хочу чітко сказати, тут від Міністерства сільського господарства Республіки Польща — ми не відкриємо цей кордон. Або Європейська Комісія погодиться розробити правила, які продовжать цю заборону, або ми зробимо це самі”, — сказав прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

За його словами, Варшава ухвалює відповідний крок для польських фермерів, а не проти України.

За словами Моравецького, закриття кордону стосуватиметься й інших сільськогосподарських товарів. Він зазначив, що це не загрожує дестабілізацією внутрішнього ринку.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: