Перша пішла: в Україні вже продають садову суницю по 300 грн за кілограм

В Україні вже з’явились перші партії садової суниці. Збирати врожай почали фермери з Херсонщини в теплицях, які опалюються, пише “Агро-Центр”.

Таких теплиць досить мало, причому холодний березень негативно вплинув на строки визрівання ягоди, тому пропозиція в господарствах поки обмежується 100-200 кг, а ціни становлять 270-300 грн/кг (8,5-9,4 €/кг).

Вигідний бізнес: на ванілі фермери заробляють мільйони

Основний збір тепличної суниці в господарствах південного регіону розпочнеться в 20-х числах квітня, на початку травня до них приєднаються господарства Закарпаття.

При цьому аналітики акцентують, що кількість парників в Україні помітно збільшилась.

Дмитро Соломчук: «Влада продає два головних ресурси України»

“Збільшення площ під літніми теплицями пояснюється бажанням фермерів по-перше, захиститись від погодних ризиків, по-друге, “піймати” преміальну ціну. Торік перша українська суниця на гуртових ринках з’явилась на початку травня, просили за неї 60-70 грн/кг (1,9-2,2 €/кг). А вже на початку літа ягода подешевшала в 2,5-3 рази”,

– коментує ситуацію Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи

«Полуниця не пройде»: українцям на європейських полях шукають заміну

За даними “Інфо-Шувар”, в другій половині травня минулого року Україна вже почала експортувати суницю садову.

Загалом, в минулому сезоні експортовано понад 1800 тонн свіжої суниці загальною вартістю $1,9 млн. До Білорусі відправлено 80% цього обсягу. Також були спроби експортувати суницю до країн ЄС, зокрема, до Польщі було відправлено 55 тонн цієї ягоди на суму $75 тис.

Географія експорту замороженої суниці виглядає зовсім по-іншому – майже всі 2,9 тис. тонн загальною вартістю $4,7 млн було відправлено в країни ЄС.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: