Показник експорту соняшникової олії на 11% вищий, ніж попереднього сезону

Потенціал експорту соняшникової олії в 2018/19 роках може досягти абсолютного максимуму, перевищивши рекорд попередніх років – 5,85 млн тонн, пише “Агро-Центр”.

За минулий рік соняшникової олії з України було експортовано на 114,5-115 млрд грн.  2018 року показник експорту соняшникової олії на 11% вищий аніж попереднього сезону. Цього року це близько 5,9 млн тонн олії.

Юлія Іваницька – аналітик олійних ринків ІА “АПК- Інформ” зазначає:

“Початок збиральної кампанії соняшнику в країні ознаменувався досить обнадійливо врожайністю, в зв’язку з чим були підвищені балансові показники. Зокрема, прогнози валового збору і переробки олійної в 2018/19 роках були підвищені на 2% – до 14,8 і 14,6 млн тонн відповідно, що на 10% більше, ніж у попередньому сезоні.”

Майбутній обсяг виробництва соняшникової олії оцінюється на рівні рекордних 6,4 млн тонн Цьому сприяє зростання врожаю і більш висока олійність насіння. В свою чергу це на 12% вище рівня попереднього сезону.

Проте, в Україні спостерігається нестача вагонного парку. Це призводить до збільшення собівартості перевезення олійних вантажів. Через зрив експортних поставок втрачаються десятки тисяч доларів. Відзначається, що підприємства змушені використовувати приватні вагони, ринкова вартість яких досягає 1200-1500 грн / добу. Так собівартість перевезення вантажів зросла на 40-50%.

Малий та середній бізнес ризикує втратити доступ до залізниці

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: