Польща почала частіше реекспортувати українські ягоди

Україна лише за два роки збільшила експорт фруктової продукції з України в Польщу вдвічі. Жодна країна-постачальник не має таких темпів приросту, пише “Агро-Центр”.

Експортовані фрукти та ягоди, за період червень-травень 2017-2018 року оцінюють у суму $56 млн. Україна в десятці найбільших постачальників фруктів та ягід до Польщі. Поряд з Україною: Нідерланди, Іспанія, Німеччина, Італія, Еквадор, Туреччина, Бельгія, Португалія та Греція. За цей період Україна обійшла таких провідних світових експортерів плодоовочевої продукції як Франція і Чилі.

Близько 69% експортованих фруктів та ягід, складають: малина, а також дикоросла чорниця, культурна лохина, ожина і полуниця. Цей період відзначився також ростом експорту слив та інших кісточкових.

Дуже часто українські ягоди заморожують та реекспортують в інші країни світу вже як польські.

 

Окрім ягід, вражають об’єми експорту яблук. Цього річ було експортовано близько 58 тонн яблук. З цього можна зробити висновок, що українські яблука можуть конкурувати з Польщею не тільки за ціною, але і за якістю.

Як прогнозує Федір Рибалко, керівник Української плодоовочевої асоціації – в сезон 2018/19 року поставки фруктів із України на польський ринок продовжать свій ріст. Першочергово збільшиться експорт заморожених ягід, а також свіжих ягід, кавунів, динь і тих же яблук.

“Польща вже занепокоєна, але нам потрібно рухатися далі. Наші фрукти та ягоди можуть і повинні продаватися дорожче, ніж польські, бо вони цілком можуть бути якіснішими. У нас для цього все є”,

— прокоментував Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту сільськогосподарської та продовольчої організації ОНН ФАО.

В Нідерландах на плавучій фермі збираються виробляти молоко і йогурт.

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: