Садівник з 50-річним стажем розповів, чи можна обрізати дерева в грудні

Прийнято вважати, що взимку обрізати дерева не можна, тому що низька температура повітря не сприяє розвитку рослини. Однак це не так – в даній процедурі є свої нюанси, про які знають тільки ті, хто хоче зібрати шикарний урожай, пише уніан.

Чи можна робити обрізку плодових дерев взимку насправді

Зимова обрізка саду залежить від конкретних кліматичних умов і регіону, в якому перебуваєте. У багатьох випадках грудень може бути не найкращим часом для обрізки, особливо якщо у вашому регіоні зима холодна. Обрізка в цей час може пошкодити рослини, оскільки вони перебувають у періоді спокою і менш активні.

Проте, досвідчені дачники стверджують, що єдина причина, чому не можна обрізати дерева взимку – екстремальна для рослин температура -10 і нижче градусів. Якщо на вулиці тепліше, то сміливо можете озброюватися садовими ножицями, адже дерево, яке знаходиться в стані спокою (а це тільки зимовий період), легше перенесе неприємну процедуру.

Читайте також: На Франківщині сировари отримали понад 6 млн на розвиток: на що витратять кошти 

В якому місяці краще обрізати плодові дерева

Обрізку потрібно проводити після закінчення вегетації і до початку сокоруху, тобто до початку набухання бруньок. Ніяких серйозних заборон на осінньо-зимовий період немає. Більш того – зима вважається особливо сприятливим часом для наступних процедур:

  • Формування чагарників і дерев

Грудень може бути підходящим часом для формування чагарників і дерев –  прибирайте зайві гілки і надавайте рослині бажану форму. Це часто роблять за умови відсутності морозів.

  • Обрізка яблунь і груш

Якщо ви вирощуєте яблука або груші, обрізка в цей час може сприяти кращому плодоношенню в наступному сезоні.

  • Видалення хворих гілок

Якщо ваші рослини мають хворі або мертві гілки, їх можна видалити в будь-який час року, щоб запобігти поширенню хвороб та покращити загальне здоров’я рослини.

Регулярно підтримувати задовільний стан дерева важливо – це відіб’ється і на якості врожаю, і на здоров’ї самої рослини. Пора року має вирішальне значення – якщо ви зробите це в невідповідний період, то ризикуєте занапастити дерево. Щоб мінімізувати стрес і зменшити ризик передачі хвороб, найкраще проводити обрізку в період спокою, який зазвичай припадає на зиму.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: