Садівники України втратили 70-90% врожаю кісточкових

Через аномально теплу та суху зиму плодові дерева вийшли зі стану спокою ще на початку січня. В зв’язку із чим і дуже рано зацвіли. Березневі приморозки побили точку росту, відповідно знищили цвіт.

Детальніше про це розповідає Агроцентр

Фермери намагалися зігріти дерева обкурюванням, але марно. Тепер на фрукти надії небагато.

У Запорізькій області замерзли черешні. Багато хто з фермерів навіть не збиратиме урожай, мовляв, економічно це невигідно. Аналогічна ситуація по всій Україні.

Загибель абрикосів становить 90%, загибель персиків — 70%, яблуні в окремих сортах — 50%, черешні — теж 90%. Тобі збиток колосальний, а дереву однаково, за ним потрібно доглядати“, — розповів садівник з Херсонщини Іван Вдовиченко.

У Миколи Гринюка, який проживає в Косові Івано-Франківської області, десятки сортів яблунь, груш, черешень, слив та винограду. Чи будуть у цьому році фрукти — поки припущень не робить. Упевнений, що не такими страшними були весняні приморозки, як відсутність опадів.

Що дощу немає — це недобре, бо дощ також своє робить. Навіть гілки великі вгорі не хочуть розпускати листя, тому що немає дощу, а тут — бетон“, — розповів Микола Гринюк.

У Широкій Балці Одеської області приморозки, які були в березні, побили точку росту, відповідно

Підраховувати збитки, заззначає експерт Богдан Андрющенко, поки рано. І каже, що зовсім без фруктів Україна не залишиться. Втім, відсутність опадів і квітневі приморозки дадуть своє.

М’яка зима, сприяла і шкідникам. Вони краще перезимували. Сільгоспвиробникам доведеться частіше обробляти, більше витрачати хімії тощо. Об’єктивно це вплине і на якість, і на кількість. І на підсумкову ціну. Однак через карантин на третину може зменшитися експорт фруктів і ягід. Тобто те, що могло поїхати за кордон, залишиться вдома. Тому це дещо стримає ціни“, — підсумував експерт.

Джерело: сайт Kurkul

Читайте також: Секрети довголіття: японці порадили продукти, які продовжують життя

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: