Селекціонери назвали найкращі сорти аґрусу

Високоурожайні сорти, виведені у Європі, поступово витісняли низькоурожайні сорти. Плоди, представлені зараз на ринку, великі, солодкі на смак і легко транспортуються. 

Про це повідомляє Сад й Город.

Донецький великоплідний. Ранньостиглий сорт, плодоносить на початку літа. Утворює густі добре сформовані кущі заввишки до 120 см не боїться грибкових поразок. Ягоди округлі, правильної форми, вагою 5-7 грам. Смак поєднує в собі легку кислинку з гострою фруктовою насолодою. Консистенція плода желеподібна. Поточний урожай важить від 5 до 8 кг.

Карамель. Пізній сорт аґрусу. Друга назва породи – цукерка. Утворює кущі висотою до 150 см із зеленувато-коричневими бутонами з дрібними шипами. У червні кущі посипані крихітними квітками із легким ароматом. Цей сорт збирають з кінця липня до серпня. Повністю дозрілі ягоди мідно-червоні. Форма ягід кругла. Середня вага ягід 5-6 грам. За сезон із дорослого куща збирають від 2 до 6 кг ягід. Смак ягід солодкий із ігристими карамельними відтінками. Шкіра була хрумкою.

Читайте також: Яким буде соєвий сезон – 2024 в Україні: прогноз щодо площ та цін

Аґрус Хіннонмакі Грін. Належить до високоврожайних сортів. Ягоди великі, овальні, трохи опушені, жовто-зелені, середньою масою плода 4-6 грам. Смак із приємним ароматом, кисло-солодкий. Перевага цього сорту в тому, що він дуже багатий на вітаміни і мікроелементи. Кора цього агрусу темно-коричнева або темно-сіра і відшаровується. Цвітіння відбувається у травні. Ягоди починають дозрівати на початку липня.

Неслуховський. Ранньостиглий сорт (дозріває на початку червня). Ягоди великі, опукло-овальні, середньою масою одного плода 2,5-4 г, забарвлення плодів темно-червоне. М’якуш соковитий. Смак унікальний, кисло-солодкий та ароматний. Шкіра помірно товста та щільна. Трохи опушений. Середня врожайність одного чагарнику становить 5 кілограмів. Чагарник напіврозлогий, сильнорослий, з прямими гілками та помірною густотою. Шипи міцні, темного кольору, розташовані перпендикулярно до суцвіття. Листя темно-зелене, голе, глянсове, середнього розміру.

Сварог. Середньостиглий сорт. Кущі середньої розлогості, середньої сили зростання. Ягоди великі, масою 5-6 г, круглі, яскраво-червоні, воскові, рельєфні, голі. М’якуш жовто-зелений, кисло-солодкий. Висока транспортабельність. Врожайність 4-5 кг з куща, річний вихід високий та стабільний. Сорт має високу стійкість до хвороб.

Машека. Червоний середньостиглий сорт. Ягоди червоного кольору, округло-еліптичні, середнього розміру. Стебло тонке, коричнево-зелене. Смак ягід ніжний, кисло-солодкий. Середня врожайність за випробувані роки становила 90,1 ц /га. Кущі злегка розлогі і сповнені життя. Нирки злегка вигнуті, товсті, голі. Колосся поодинокі, тонкі, довгі, світлого забарвлення, перпендикулярно до бутонів.

Читайте також: Експерт порадив, яку ягоду зараз вигідно вирощувати в Україні

Йошта. Гібриди чорної смородини та аґрусу – високоврожайні великоплідні ягідні культури, отримані шляхом схрещування чорної смородини та аґрусу. Кущі Йошти розлогі, потужні, з потужним зростанням. Бутони досягають висоти 1,5-1,8 м і більше. На відміну від аґрусу, йоште не має колючок. Ягоди чорного кольору із насичено-фіолетовими квітками. Товстошкірий. Смак ягід кисло-солодкий з легким мускатним ароматом, на смак нагадує аґрус, але без аромату аґрусу.

Період плодоношення одного куща сягає 12-18 років. За всіма правилами агротехніки з одного куща можна зібрати 5-10 кг ягід.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: