Що буде з вирощуванням пшениці в Україні наступні 20 років – прогноз експертів ООН

Фахівці Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (під егідою ООН) стверджують, що за результатами моделювання в Україні до 2040 року ризики вирощування озимої пшениці будуть мінімальними. 

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Про це розповіла кандидатка географічних наук, начальниця відділу агрометеорології Укргідрометеоцентру Тетяна Адаменко в рамках конференції АПК-Інформ “GMD Conference 2020: Summer Edition”.

Коментар: “Уже спостерігається скорочення періоду перезимівлі, зменшуються ризики вимерзання, посіви швидше відростають навесні, зменшуються ризики згубного впливу весняних посух. Зимові опади засвоюються ґрунтом, створюючи достатнє зволоження на весну, що, загалом, теж уже відбувається. За результатами моделювання, можливе збільшення врожайності озимої пшениці в середньому на 20-30% від сучасного рівня тільки внаслідок кліматичних умов”, – зазначила експертка.

За словами дослідниці, в Україні можливі ризики недобору врожаю кукурудзи та ярого ячменю в середньостроковій перспективі. 

Коментар: “За цими розрахунками найбільше погіршення умов і зменшення врожайності кукурудзи та ярого ячменю (15-20% від сучасного рівня) ймовірно в південно-східній частині країни та частково в центральних областях шляхом скорочення періоду вегетації внаслідок передчасного дозрівання”, – йдеться у повідомленні.

Експертка також додала, що Україна має хороші перспективи для виробництва зерна, соняшнику, сої, швидше за все, на 10-15 років із застосуванням передових технологій та адаптації. Однак в разі катастрофічних умов у нас не дуже великі можливості для компенсації недоборів зерна. 

Коментар: “Внаслідок того, що в останні роки клімат України вирівнюється, стає більш монотонним. Якщо посуха, то майже скрізь, мало можливостей для кліматичної компенсації. Сьогодні чіткої тенденції зміни опадів не виявлено і саме з цим буде пов’язане зростання нестійкості щорічних погодних умов”, – підсумувала дослідниця. 

Джерело: сайт Главком

Читайте також: Ціни на хліб суттєво зростуть: експерт пояснив чому

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: