Що можна посіяти на зиму: яким культурам не страшні морози

Для більшості осінь асоціюється  зі збором урожаю. Проте досвідчені городники знають, що це чудова пора для підготовки до нового сезону.

ЛИШЕ ЦІКАВІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – УКРАЇНА ПЕРЕМОЖЕ

Осінню дачники не втрачають можливості провести якомога більше робіт на городі, зокрема підготувати грядки чи внести добрива, чи висадити частину культур, розповідає Ukr.Media.

То що ж можна посадити на зиму?

І цибульні, і зелені, і коренеплоди. Плюсів у такого підходу багато: сходи з’являються раніше, ростуть більш міцними, частина культур встигає дати урожай ще до активізації їх основних шкідників, вихід продукції виходить на два тижні раніше,  а також є можливість повторних посадок.

Загальні правила підзимових посівів

Для підзимових посівів не обов’язково виділяти велику ділянку землі. Якщо продукція не на продаж, а для свого столу, грядка загальною площею 5-6 кв. м повноцінно забезпечить сім’ю з 4-5 осіб і вітамінною зеленню, і ранніми коренеплодами.

Місце для підзимових культур краще вибрати доступне, сонячне, без схилу. Оскільки час сіяти прийде пізніше (в останній декаді жовтня, а на півдні – листопада), то землю краще підготувати заздалегідь. Ще в серпні слід внести добрива, перекопати ґрунт, розрівняти, а перед морозами (поки верхній шар ще не замерз) – зробити борозенки.

Існує правило і для норм висіву. Оскільки неминучий ризик втрати частини насіння, норму потрібно збільшити на 25-50%. Сіяти насіннєвий матеріал необхідно сухим: після посіву ні в якому разі не поливати.

Деякі городники практикують не підзимовий, а зимовий посів. Таке теж можливо, в січні, лютому. Виправдовує себе цей метод там, де нестійкі осінні температури можуть спровокувати раннє проростання насіння. Однак у такому випадку необхідно мати запас землі, щоб присипати промерзлі борозенки. У південних регіонах цей метод замінюється посівами в січневі або лютневі “вікна”, коли ґрунт відтає, але ще не встигає прогрітися настільки, щоб дати насінню зростання.

Після посіву, в цілях кращого зчеплення поверхні насіння з ґрунтом, землю над борозенками рекомендується ущільнити. А для утеплення – замульчувати. Взимку потрібно постаратися накидати на пасма снігу. Рано по весні накрити їх плівкою, натягнуто на дуги – це дозволить землі раніше прогрітися, прискорить проростання і зростання посіяних культур, захистить сходи у разі поворотних заморозків.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: