Смузі з городу: які овочі та фрукти вирощувати, аби завжди бути здоровим

Серед шанувальників здорового способу життя і тих, хто просто стежить за своїм самопочуттям, смузі користуються популярністю і хорошими відгуками. Деякі овочі та фрукти просто незамінні для тих хто хоче бути у гарній формі та мати хороше самопочуття, пише “Агро-Центр”.

Смузі – густий напій, коктейль, мус, приготований збиванням в блендері до стану пюре натуральних інгредієнтів: свіжих або свіжозаморожених фруктів, овочів, ягід, молока, йогурту, кефіру, морозива, вершків. Приготувати смузі лише з овочів чи фруктів з вашого городу — ви не зможете, але зможете зробити коктейль більш здоровим, додавши власновирощені продукти.

1. Полуниця. Полуниця корисна тим, що багата на вітамін С і клітковиною.

Щоб отримати максимально натуральну полуницю з гарантією якості, вам краще виростити її самостійно. На ринку існує безліч різновидів суниці садової та всі вони без проблем ростуть на сонячній ділянці з добре дренованим ґрунтом, а також в контейнерах.

Ключ до успіху вирощування полуниці – в оновленні грядки новими рослинами, купленими в солідному розпліднику, а не отримані з іншого садка з ризиком занести на свою ділянку фітопатогени. Фактором, який слід враховувати при виборі сортів полуниці, є сприйнятливість до грибу Verticillium. Оскільки практичного способу знищення гриба після зараження не існує, найкраще запобігти проблемі, вибравши сорти полуниці, сертифіковані як стійкі до вертіциллезному в’янення.

У Києві планують збудувати 20 мікро-ферм у дитячих садочках та школах

Оновлення полуничної грядки важливо, тому що через кілька років рослини втрачають енергію і починають хворіти. Вся ваша полунична плантація повинна замінюватися кожні чотири або п’ять років. Для підтримки рослин суниці садової на всьому шляху вегетації використовуйте рідкі листові добрива Фолірус. Вони рекомендовані для органічного сільського господарства і покращують цукристість ягід.

2. Чорниця. Чорниця має потужні антиоксидантні та протизапальні властивості.

Зараз селекціонери вивели спеціальні сорти для вирощування на грядці і в контейнері, які стійкі до більшості шкідників і хвороб і можуть давати врожай до 20 років. Для посадки чорниці на грядці виберіть сонячне, захищене місце. У той час як рослина терпимо до тіні, кращі врожаї виходять на сонце.

Чорниця процвітає в кислому ґрунті. РН грунту, в ідеалі, повинен бути між 4 і 5. Ґрунт можна підкислити шляхом внесення невеликої кількості гранульованої сірки за кілька місяців перед посадкою. Торф’яний мох, а також соснова кора або голки також є хорошими добавками, які допоможуть підкислити ґрунт. Чорниця – рослина з дрібними корінням. Отже, потрібно ґрунт, яка утримує вологу, але також добре дренує і не перетворюється в болото. Чи не укорінюють чорницю занадто глибоко!

Небезпечний шкідник: українські фермери втрачають до 30% врожаю горіхів

3. Шпинат — ідеальне джерело вітаміну А, заліза, кальцію, бета-каротину і антиоксидантів.

Легко вирощуване листя шпинату можна культивувати на грядках або в контейнерах. Цю культуру висівають ранньою весною послідовними партіями, щоб довше збирати урожай.

Продовжуйте обрізати листя для смузі, і рослини будуть продовжувати виробляти більше листя. Коли настає спекотна погода, шпинат, як правило, йде в стрілку для виробництва насіння. Ви можете видалити рослини, а потім посадити другий урожай ближче до осені.

4. Буряк багатий фітонутрієнтами, а також володіє протизапальними і антиоксидантними властивостями.

Буряк – швидко зростаючий овоч, який можна вирощувати практично скрізь. Хоча буряк відомий як коренеплід, всі його частини їстівні. Оскільки буряк, як правило, вирощується в якості коренеплоду, його можна розмістити між вищими рослинами в півтіні.

Український фермер встановив рекорд з вирощування сорго

Ніжну бурякову зелень можна починати збирати при проріджуванні рядків. Найбільш відомий буряк – червоний, але вирощування золотистих і смугастих сортів буряка стало більш популярним в останні роки.

5. Огірок. Огірки при вживанні в свіжому вигляді мають антиоксидантні та протизапальні властивості.

Для смузі підійдуть тільки свіжі і маленькі огірочки, так як великі плоди можуть гірчити.

Рослини огірка висівають або пересаджують в ґрунт не раніше, ніж через 2 тижні після останньої дати заморозків. Огірки надзвичайно чутливі до холоду, тому не поспішайте посадити їх занадто рано!

Огірки вимагають родючого, а в північних регіонах, піщаної та легкого ґрунту, який швидше прогріється навесні. Поліпшити якість ґрунту можна внесенням перепрілої органіки – компосту або гною. Основною вимогою для догляду за огірками є вода – постійний полив! Нерегулярний полив призведе до плодів з гірким смаком. Поливайте вранці або рано вранці, уникаючи попадання води на листя, щоб уникнути хвороб. Якщо можливо, поливайте огірки за допомогою шланга під корінь або встановіть систему крапельного зрошення, щоб зберегти листя сухий.

Також, можна окропити лози цукровою водою, щоб привернути бджіл для кращого запилення і отримати хороший урожай.

Експериментуйте і будьте здорові!

Підписуйтеся та слідкуйте за випусками програми “Ля Село”:

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: