Стало відомо які продукти зникнуть за 50 років (деталі)

Сьогодні ми можемо їсти екзотичні овочі і фрукти та пити вино з виноградників усього світу. Але вже через 50-100 років багато продуктів, які сьогодні ми їмо щодня, можуть зникнути, пише “Агро-Центр”.

На сільське господарство та врожай напряму впливає клімат. Урожайність будь-якого продукту залежить від того, чи достатньо йому вологи, наскільки родюча земля, та чи доброзичливе сонце. Глобальне потепління і прогнозовані зміни клімату залишать свій слід і на продуктовому кошику людей. Так, для вирощування деяких продуктів потрібно буде змінити локальність розміщення. Деякі продукти вирощувати буде взагалі неможливо та не вигідно.

Ми підготували вибірку продуктів, які можуть зникнути або стати рідкісними.

Фрукти та ягоди: на плодові та ягідні дерева дуже погубно впливають різкі перепади температури. До прикладу, в Україні через раннє потепління цвітіння дерев розпочинається раніше, після чого раптові весняні заморозки гублять значну частину врожаю. 80% врожаю кісточкових культур в 2017 році було знищено саме через тривалі та раптові заморозків.

 

Кава: згідно з прогнозами, кава може зникнути до 2080 року. Через зміни клімату вже через 30 років будуть більш ніж наполовину скорочені площі, придатні для вирощування кави. Крім того, до 85% відсотків врожаю гинуть через грибкові інфекцій.

Вино: до 2070 року в світі на 85% скоротиться виробництво вина. Через підвищення температури вирощувати винні сорти винограду стає все складніше. Виходом може бути наступне: відмовитися від сортів преміум-класу і почати працювати з іншими сортами, які краще переносять спеку.

Авокадо: через користь, популярність цієї рослини щорічно зростає. Але вирощення одного кілограму авокадо потребує 270 літрів води, навіть зараз це дуже затратно.

Банани: експерти вважають, що через потепління найпоширеніший сорт банана (Кавендіш – EtCetera) вже через кілька десятиліть може зникнути.
Дозрівання банані потребує постійного поливу. Окрім, цього банани гинуть через грибкові інфекції.

 

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: