Томатний скандал в США: що не поділили мексиканські та флоридські фермери

Недавно Асоціація виробників томатів з Флориди почала вимагати перегляду угоди з продажу мексиканських томатів в США, так як на думку флоридских виробників томатів у мексиканської сторони є ряд привілеїв, що дозволяють демпінгувати на американському ринку. Мексиканські виробники зібрали своїх прихильників і виступили із зустрічною претензією до флоридских томатоводам, пише “Агро-Центр”.

Ряд мексиканських виробників томатів, незалежних дистриб’юторів, американських покупців і експертів ринку повідомили Комісії з міжнародної торгівлі США, що томатна індустрія Флориди є “найлютішим ворогом мексиканських томатів”.

Вони кажуть, що Мексика своєчасно впровадила нові тепличні технології, що дозволяють постачати широкий асортимент свіжих продуктів, які споживачі вважають за краще вибирати суто через високу якість і смак.

Тим часом, Флорида продовжує поставляти на реалізацію помідори, вирощені по-старому. Спочатку томати ростуть у відкритому ґрунті на полях, а потім врожай обробляється етиленовим газом. Ця практика застосовується в США з часів Другої світової війни.

Українські фермери очікують рекордні врожаї ріпаку

Мексиканська сторона стверджує, що немає ніякого демпінгу цін (як стверджують флоридські томатоводи), а є наявність вільного ринку – коли споживачі голосують доларом за кращу продукцію. Скарги, що надходять від виробників томатів з Флориди до Міністерства торгівлі, необгрунтовані.

Протягом усього слухання мексиканська сторона підкреслювала наступні:

Мексика зробила революцію у виробництві свіжих томатів, вибравши тепличне виробництво помідор, які дозрівають на лозі.

“Переваги тепличного сільського господарства величезні. Помідори на відкритих полях вирощують без захисту – вони уразливі для погоди і шкідників, тоді вирощування в теплиці дозволяє уникати цих проблем. Рослини можна вирощувати з невеликою кількістю пестицидів, вони більш однорідні за якістю та зовнішнім виглядом і можуть бути виведені на ринок більш свіжим”,

— сказав Теоджарі Крізантес, агроном, чий сімейний бізнес володіє і управляє теплицями в Мексиці і Арізоні.

Вигідний бізнес: в Україні вирощують тютюн (фото)

“Ринок показав, що споживачі готові платити більше за стиглі помідори на лозі, вирощені в теплиці. Покупці вважають, що вони краще і смачніше”.

— зазначив Майкл Дж. Колишній старший менеджер із закупівель продукції для Walmart.

Насправді, мексиканські помідори в супермаркетах продаються за вищими цінами, ніж їх конкуренти з Флориди.

“Флоридські виробники намагаються створити монополію, вирощуючи у Флориді свої томати і продаючи перекуплені томати з Мексики. Флоридські компанії збільшили свої власні виробництво в Мексиці і наростили закупівлі мексиканських помідорів. Вони почали систематично здобувати і розширювати дистриб’юторські мережі в США”,

— зазначила Хайме Чемберлен, президент JC Distributing Inc. з Арізони.

На додаток до цього свідченням мексиканські виробники представили ряд допоміжної інформації, в тому числі дослідження Університету Флориди 2017 року, в якому вказувалося, що вирощування томатів у Флориді перешкоджають урагани, заморозки, погані грунту, шкідники, хвороби, брак робочої сили і розростання міст.

Українці вирощують на полях натуральну “віагру” (відео)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: