Тонни врожаю – на смітник: серед фермерів наростає паніка

Серед українських фермерів продовжує наростати паніка у зв’язку із закриттям продуктових ринків по всій країні. 

Детальніше про це розповідає Агроцентр

Нагадаємо, Уряд прийняв таке рішення ще на минулому тижні, для посилення режиму безпеки під час карантину. Внаслідок цього, одразу після Великодніх свят ціни на ранні овочі в українських господарствах обвалились в 2,5-4 рази. 

Коментар:В Україні тільки офіційно зареєстровано десятки тисяч фермерів дрібного та середнього формату, всі вони співпрацюють із продуктовими ринками або напряму, або через трейдерів. Система, яка була відпрацьована десятиріччями і дозволяла заробляти цілому прошарку представників аграрного  бізнесу, сьогодні майже не працює. Наслідки всі відчули дуже швидко – ціни на ранні овочі вже не покривають вартості їх вирощування та збирання. Те саме очікує і виробників ягоди“, – каже Іван Федишин, директор найбільшого в Західному регіоні України регіонального аграрного центру “Шувар”.

За даним департаменту “Аналітика” РАЦ “Шувар”, станом на 24 квітня 2020 року господарства Закарпаття  та Херсонщини готові продавати редиску по 3-4 грн/кг(0,10-0,12 EUR/кг), а ціни на огірок обвалились до 7-8 грн/кг (0,24-0,27 EUR/кг) – це найнижчий рівень цін за всю історію незалежної Україні станом на кінець квітня.

Коментар:Закриття ресторанів та санаторіїв стало для нас першим і досить болючим ударом – ці заклади були одними з головних покупців ранніх овочів, особливо листових салатів. З минулого тижня не працюють продуктові ринки, ми майже залишилися без покупців. Сумно дивитись на те, як гине врожай в теплицях, але ми не можемо собі дозволити додаткові витрати, коли немає попиту взагалі“, – розповідає фермер села Заріччя, Закарпатської області

На думку фахівців, закриття ринку створює проблеми  фермерам і зовсім не вирішує питання безпеки для населення.

Коментар:На деяких ринках дійсно були зафіксовані порушення, але сьогодні закриті і ті майданчики, які досить відповідально підійшли до вимог уряду щодо безпеки громадян. Найгіршим є те, що через закриття організованих ринків у великих містах почали з’являтися точки стихійної торгівлі“, – коментує Олександр Воропаєв, директор ринку “Початок” в Одесі.

Нагадаємо, директори гуртових ринків звернулись до Уряду із проханням переглянути рішення про закриття продуктових торгових майданчиків у зв’язку з критичною ціновою ситуацією в українських господарствах.

У Мінекономрозвитку пообіцяли найближчим часом розглянути це питання, напрацювати механізм відкриття ринків та порядок їх функціонування в умовах карантину.

Джерело: сайт Аgroreview

Читайте також: “Оригінальна фотозона”: на Рівненщині з’явилися фігури з рослин (фото)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: