ТОП-5 міфів про соняшник

Науковці Одеського державного аграрного університету спростовують поширені тези про “сонячну” рослину.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Разом зі зростанням кількісних і якісних показників виробництва соняшнику в суспільстві поширювалися думки про негативні наслідки такої активізації. Науковці Одеського державного аграрного університету спростовують поширені міфи про соняшник.

МІФ 1. Після соняшника не треба нічого сіяти. Варто зробити паузу на сезон

Науковці переконані, що таке твердження є міфом. Як доказ наводять дані, що 60% озимого ячменю висівають по соняшнику, а врожайність цієї культури зросла у 1,6 раза й часто перевищує той рівень, який мали по найкращих попередниках.

МІФ 2. Соняшник виснажує грунт і зменшує його родючість

Науковці, спираючись на багаторічні спостереження та глибокий аналіз наукової літератури, сумніваються у достовірності цієї тези. Адже за винесенням соняшник перевищує всі культури тільки по калію. Однак і за поверненням калію соняшник не має собі рівних. До того ж у більшості ґрунтів України вміст калію в рази перевищує потреби основних польових культур, і тому калієвий «апетит» соняшнику не несе жодної загрози з боку втрати родючості ґрунту.

МІФ 3. Більше соняшника – більше вовчка

Популярною є теза щодо того, що зростання площів під соняшник призводить до безконтрольного поширення на полях вовчка. Науковці з нею не погоджуються. Адже нині посівна площа соняшника – це 6–6,5 млн/га, або 19–20% усіх посівів.

МІФ 4. Соняшник не має переваг на зерновими

Популярне твердження, що за економічними показниками соняшник поступається зерновим культурам в разі застосування високого рівня технології. Науковці спростовують і це.

Зокрема, економічні показники соняшника переважають над озимою пшеницею. До того ж розрахунок виробничих витрат для соняшнику зроблено за використання Сlearfield-технології, за якої ціна насіння Євролайтинг – стійких гібридів і гербіцидів – дуже висока. Тому в інших випадках економічна перевага соняшнику є ще переконливішою.

МІФ 5. Рештки соняшника витягують із ґрунту азот для своєї мінералізації

Це лише наполовину міф, наголошують фахівці. Адже дійсно, після збирання соняшника частина його стебла залишається без подрібнення, і подальший обробіток ґрунту ускладняється. Але все ж таки і тут можна як антитезу висунути можливість спеціального подрібнення стебел до обробітку ґрунту. Такі механізми вже є і добре себе зарекомендували на практиці, вважають науковці Одеського державного аграрного університету.

Так, щоб подрібнити стебло після жнив швидше, застосовують спеціальні препарати – деструктори целюлози. А додатковий азот вносять додатково за потреби.

Джерело: сайт Агробізнес

Читайте також: “Не від котів”: зафіксовано перший випадок передачі COVID-19 від тварини до людини

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: