Травневі заморозки: фахівці оцінили втрати фруктів, ягід і овочів

Нова хвиля заморозків накрила західні регіони України, а також Польщі, Білорусі та Литви. 

Детальніше про це розповідає Агроцентр

Враховуючи втрати, які понесли садівники і виробники ягідних культур від заморозків у квітні, ця хвиля виявилася менш згубною.

Про це повідомляють експерти “АПК-Інформ: овочі і фрукти”.

За попередніми оцінками, велика частина яблуневих садів не постраждала взагалі. А ті, які перебували у фазі цвітіння, швидше за все отримали природне проріджування зав’язі, але про серйозні збитки для врожаю говорити, найімовірніше, не доводиться. 

Проте, це лише попередні прогнози – повністю оцінити ситуацію можна буде лише через декілька днів. У будь-якому випадку зараз садівники проводять обробки різними препаратами, щоб швидше відновити сади від температурного стресу.

Скоріш за все, найбільших втрат зазнали виробники полуниці, кісточкових культур, а також малини, ожини, аґрусу і навіть смородини. У деяких господарствах повідомляють про втрату понад 50% врожаю, тому що більшість садів якраз цвіли.

Також, найімовірніше, будуть втрати і по лохині. Проте самі фермери поки що не вважають, що температури були критичним для того, щоб завдати істотної шкоди. Хоча ситуація у господарств, які знаходяться в низинах, де збирається холод, сильно відрізняється в гірший бік від тих, які розташовані на височинах або пагорбах.

Ті аграрії, які вирощують картоплю і овочеві культури, також повідомляють про втрату частини або навіть усього врожаю. Проте, у деяких з них є надія, що рослини ще зможу відновитися, хоча листя частково почорніло.

Джерело: сайт Agro-business

Читайте також: По 5 тисяч за гектар: українські фермери отримають компенсації за втрату посівів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: