Тропічний сад на Миколаївщині: фермер вирощує екзотичні фрукти (фото)

В’ячеслав Карабаджак — фермер з Миколаївщини — вирощує на своєму городі екзотичні ягоди та фрукти. Цією справою чоловік займається вже 10 років, пише “Агро-Центр”, з посиланням на Маяк Media.

Вирощувати екзотику чоловік почав 9 років тому, спочатку ж займався вирощенням традиційних для мешканців села персиків та винограду.

“У 2000-му я почав займатися персиком, мені було тоді 24 роки. Але таке бажання мав ще з дитинства. Потім мій дядько якось придбав саджанці хурми у Новокаховському дослідному господарстві. І я також «загорівся». До війни «Новокаховське» було філією Нікітського ботанічного саду, що у Ялті. Дослідники саду та господарства займаються виведенням морозостійких гібридів хурми. Тільки на Херсонщині були тисячі дерев. Там я і придбав перші саджанці. Розпочинав з сорту Росіянка.”

— розповів фермер.

Сьогодні  В’ячеслав займається вирощуванням саджанців. Їх він дарує своїм друзям та односельчанам. Для тих хто також хоче зайнятися тропічними фруктами має одну рекомендацію: брати саджанці у спеціалізованих господарствах – успіх гарантовано на 70 %.

Батьки були в шоці: молода сім’я тримає сучасну молочну ферму на Львівщині (фото)

Сьогодні в тропічному саду фермера росте чимало екзотичних фруктів. Це і хурма, і фініки, і ківі.

У В’ячеслава зараз плодоносить одразу декілька сортів хурми: Росіянка, Соснівська, Чучупака, Нікітська Бордова, Божий дар, Гора Говерла та Гора Роман- Кош. Перший сорт витримує морози до -27,а Соснівська і Чучупака ще більше. Інші менш морозостійкіші.

Росте у В’ячеслава також зізіфус – ягоди, які ще називають унабі або китайським фініком.

Інжир виявився дуже невибагливим та може рости, мабуть, у будь-якому ґрунті, проте, все ж любить тепло.

Фермер вирощує українські ківі. Зараз в саду росте ківі сорту Валентайн, виведеного у Карпатах. Ця рослина може витримати до 20 градусів морозу, на відміну від ківі Хейворд, котре давно заполонило полиці наших магазинів.

Заробітна платня фермерів зросла майже на 25%

Для чоловіка екзотичний сад це не бізнес – це хобі. Він не продає ані фрукти, ані саджанці. З радістю ділиться з друзями та односельчанами. Говорить, що своїм прикладом хоче популяризувати вирощення таких екзотичних культур в рідній Україні.

Підписуйтеся та слідкуйте за випусками програми “Ля Село”:

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: