Турецькі компанії закупили пшеницю в українських вчених

Інститут зрошуваного землеробства НААН України (Херсон) уклав нові контракти з двома турецькими компаніями з провінції Конья, пише “Агро-Центр”.

Відповідно до підписаних контрактів, турецькі партнери отримають у вересні 90 тонн елітного насіння херсонського сорту “Марія” селекції Інституту зрошувального землеробства НААН за цінами, які складуться на час поставки. При цьому Інститут делегує турецьким партнерам статус сортовипробувача, а натомість одержуватиме авторську винагороду (роялті).

Цьогоріч за середню зарплату можна купити більше хлібу

Співпраця Інституту з турками почалася кілька років тому, коли турецька компанія “Семиланне Сід” відібрала 5 сортів з різних регіонів України для випробування в Туреччині. Сорт “Марія” по врожайності, якості зерна, стійкості до посухи, шкідників та хвороб виявився оптимальним для турецьких кліматичних умов та виробничих реалій. В результаті “Семиланне Сід” придбала в Інституті перші 20 тонн насіння на суму 0,5 млн грн. 

Заборонити імпорт: поляки злякалися дешевої української малини

Рівненське молоко опинилось у центрі скандалу

Раїса Вожегова, директор Інституту зрошуваного землеробства, член-кореспондент НААН України повідомила, що відправлені в минулому році насіння дали урожай в 8-10 центнерів з гектара, що для грунтів і кліматичних умов Туреччини — дуже хороший результат.

На “Марії” інтерес турків до української селекції не закінчился: на черзі пшениця сортів “Херсонська-99”, “Бургунка” і “Кошова”.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: