Україні загрожує посуха, а Поліссю – зникнення

При подальшому підвищенні температури Україні загрожує посуха, а також зникнення Полісся з подальшим його переходом у зону нестійкого зволоження. Про це розповіла начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру Тетяна Адаменко, пише “Агро-Центр”.

“При подальшому підвищенні температури ефективність опадів буде падати, збільшиться випаровування, що загрожує посухою й навіть зникненням Полісся й подальшого його переходу в зону нестійкого зволоження. Хоча зараз це єдина зона достатнього зволоження в Україні”,

— зазначила Тетяна Адаменко.

Тетяна Адаменко підкреслила, що при збереженні нинішніх темпів потепління кількість днів із температурою вище 10 градусів буде тільки рости. У порівнянні з попереднім періодом (1995–2005 рр.) Таких днів стало на 10 більше. У свою чергу, це може вплинути на ряд теплолюбних сільськогосподарських культур, зокрема, на врожайності пізньостиглих сортів кукурудзи.

Україна втримала позиції крупного експортера агропродукції в 2017 році

Унікальний еко-фермер поза цивілізацією. Фотоісторія з Франції

“Сільське господарство в Україні буде залежати від того, за яким сценарієм піде потепління — зі збільшенням або зниженням кількості опадів. У першому випадку в найближчі 10 років отримаємо сприятливі умови для зростання врожайності сільгоспкультур, а в другому — навпаки, слід чекати падіння врожайності”,

— резюмувала Тетяна Адаменко.

За спостереженнями метеорологів, найбільше потепління останнім часом спостерігається в Київській, Чернігівській, Сумській та Житомирській областях. Найменше ця проблема торкнулася Закарпаття. Щорічно Україні не вистачає 150–200 мм опадів, щоб забезпечити сільське господарство достатньою кількістю вологи.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: