Українське підприємство вивело новий сорт часнику, який стійкий до хвороб

У 2018 році господарство “Чистий продукт” зареєструвало новий, власний сорт часнику Ірен. Перевагами нового сорту є стабільність перезимівлі, якісний урожай, стійкість до хвороб, а також велику питому вагу і хорошу лежкість, пише “Агро-Центр”, з посиланням на “Агро Південь”.

Компанія “Чистий продукт” знаходить у Дніпрі та працює вже 12 років. Займається господарство вирощуванням часнику. Починалося все з 1 гектара, сьогодні часником засіяно близько 100 гектарів. Сьогодні вирощений часник йде як на продаж, так і на посадковий матеріал.

“Ми напрацьовували сорти, намагалися працювати за ліцензійними сортам, в основному це був Харківський інститут селекції, там два сорти: Дюшес і Американський білий. Ми з ними увійшли в тісне співробітництво, і років 3-4 брали у них за ліцензією насіннєві форми часнику. Множили це все, робили вибір, порівнювали, і паралельно велася селекція свого сорту, місцевого, який ми порівнювали з тими сортами. І ось через 10 повних років, в 2018 році, зареєстрували свій власний сорт часнику – Ірен”,

— розповідає Сергій Паращенко, засновник компанії.

В Україні фермери вирощують екзотику (ФОТО)

Він зазначає, що виведений ними сорт показав свою перевагу над іншими сортами. А саме, стабільність перезимівлі, якісний урожай, стійкість до хвороб, а також велику питому вагу і хорошу лежкість.

“Коли ми беремо воздушку Ірен в руку і точно таку ж воздушку іншого сорту, одного калібру, однієї фракції, і ложем на ваги, то це різниця 20-25%. Крім цього, коли ми беремо 4 мм +, ми менше калібр і не розглядаємо в своєму виробництві, то з 10 рослин якогось сорту буде набагато менше 4 мм + ніж з тих ж 10 рослин Ірен, і за вагою і за кількістю. Це теж дуже важливий фактор, тому що рослини ще знаходиться в активному життєвому циклі, воно не вироджується”,

— наголошує засновник господарства.

За океан: українська консервація підкорює Канаду

Українські дикорослі яблука та груші продаються в Європі як органічні

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: