Українські ягоди вперше експортували в Сінгапур

У першій пробній партії було близько 500 кг продукції за ціною 250 грн/кг (7,66 євро). При цьому, згідно з інформацією від керівник компанії “Українська ягода”, витрати на транспорт і логістику склали 70 грн (2,15 євро), пише “Агро-Центр”, з посиланням на EastFruit.

Експорт української лохини став можливим завдяки експортній місії, яку організовували ФАО, ЄБРР і Посольство України в Сінгапурі і Малайзії за підтримки Української плодоовочевої асоціації (УПОА) в січні 2018 року.

Майже половина українських фермерів працює нелегально

За словами керівника “Української ягоди”, метою поставки було вивчення можливостей логістики свіжої ягоди на такий віддалений ринок. Експерт вважає, що для України це ринок майбутнього.  Адже культура споживання свіжих ягід там тільки формується, а попиту на заморожену ягоду немає взагалі.

Три основні культури, які там споживаються – це черешня, полуниця і лохина (чорниця садова). При цьому обсяги поставок відносно невеликі, а логістика в українських постачальників складніша, ніж у постачальників з США або Австралії. Українським експортерам доводиться поставлять ягоду навіть не прямими авіарейсами, а через Стамбул. Відповідно, невідомо в якому стані доїде ягода після перевантаження і перепадів температур.

Компанія вважає, що на даному етапі пріоритетом повинен бути ринок ЄС, який є великим за розміром, і знаходиться “під боком”. Незважаючи на те, що цей ринок більш вимогливий до якості. Крім того, якщо від високої ціни відкинути витрати на логістику в Сінгапур, то по ту ж ціну можна продати ягоду навіть з поля в Україні. Проте, Південно-Східна Азія – це ринок, який стрімко зростає. Тому потрібно тримати руку на пульсі можливостей цього ринку і шукати шляхи оптимізації логістики.

McDonald’s страждає через поганий врожай картоплі

Одним з оптимальних варіантів поставок свіжої ягоди в Азію УПОА вважає транспортування її автотранспортом в Стамбул з перевантаженням на прямі рейси в аеропорту. Це дозволить запобігти перепадам температур і зменшити загальні витрати. Таким чином можна буде поставлять в Сінгапур, Малайзію, Гонконг та інші країни регіону Не тільки лохину, а й малину, черешню та інші дорогі товари продуктової групи.

Депутати хочуть прийняти популістський законопроект про фермерів

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: