Українські пекарі прогнозують подорожчання хліба

Зростання вартості пшениці, підвищення цін на цукор, соняшникову олію та інші інгредієнти для виробництва хліба, а також девальвація гривні (на 20%) можуть привести до подорожчання хліба.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Таку думку висловив віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко.

За його словами, з початку року вартість пшениці зросла на 40%, з них тільки за вересень – на 25%, що неминуче призводить до зростання цін на борошно, яка становить до 50% від собівартості хліба.

Крім того, тільки за останній тиждень на 30% зросли ціни на цукор, з початку року на 50% подорожчала соняшникова олія.

Коментар: “При цьому ми бачимо, що експорт зерна збільшується, швидше за все, ми змушені будемо констатувати дефіцит борошна в країні і закуповувати її за кордоном – вироблену з української пшениці, але при цьому втридорога”, – зазначив Дученко.

Віце-президент ВАП також додав, що не менш, ніж на 20% подорожчали упаковка, енергоносії, логістичні послуги. Через девальвацію гривні виросла вартість імпортних комплектуючих для хлібопекарського обладнання.

Безпрецедентні карантинні заходи безпеки, пов’язані з пандемією COVID-19, також призвели до додаткових витрат.

Це не тільки дезінфекція або санітарний контроль, це і упаковка для всієї продукції і переобладнання ліній для її використання.

При цьому постачальники не погоджуються на відстрочки платежів і працюють переважно за передоплатою, а для виробників хліба роздрібні мережі виставляють 30-денну відстрочку оплати, зазначив Дученко.

Коментар: “Щоб мати можливість виконувати зобов’язання перед постачальниками, клієнтами, своїми співробітниками необхідно шукати нові резерви, але вони теж не нескінченні. Тому потрібно вже найближчим часом готуватися до вкрай непопулярного заходу – підвищення цін на хліб.

На жаль, стримувати її більш не є можливою. Пекарський бізнес не здатний вплинути на формування цін на пшеницю, логістику, енергоносії, які безпосередньо впливають на собівартість хліба”, – підкреслив Дученко.

Він також додав, що подорожчання, ймовірно, чекає і хлібобулочні вироби, а також кондитерську групу.

Коментар: “Ми бачимо безпрецедентне підвищення цін на цукор, яке не має жодного економічного обґрунтування. Ми вже звернулися в Антимонопольний комітет з вимогою розслідувати можливий монопольна змова на цьому ринку.

Адже через необґрунтовано високих цін, а також з-за загороджувальні мита на імпорт окремих видів цукру з-за кордону, компанії галузі втрачають закордонні контракти і не можуть виступати джерелом припливу валютних коштів у країну”, – сказав Дученко.

Джерело: сайт Рубрика

Читайте також: Скільки зерна експортували з України за три місяці – статистика

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: