Українські вчені створили унікальну колекцію гібридів кукурудзи
В Україні започатковано новий напрям селекції на скоростиглість, що забезпечить стабільні врожаї зерна та економічну ефективність вирощування гібридів кукурудзи в різних агрокліматичних зонах.
Детальніше про це розповідає Агроцентр.
Напрямки використання
Зазначається, що науковий колектив розробив принципи створення гібридів кукурудзи різних напрямків використання:
- з максимальним валовим збором крохмалю з одиниці площі для використання у виробництві біопалива;
- підвищеним вмістом каротиноїдів, зокрема β-каротину, антоціанів, розчинних цукрів для використання в кормовиробництві та харчовій промисловості;
- силосного типу з використанням міжпідвидових схрещувань.
Також розроблено і впроваджено в селекційний процес комплексну систему біотехнологічного супроводу створення, тестування та доборів селекційного матеріалу кукурудзи, що:
- збільшує генетичне різноманіття,
- підвищує точність тестових оцінок,
- забезпечує суттєве скорочення терміну отримання і виходу на ринок нових вітчизняних ліній і гібридів кукурудзи.
Використали новий метод
Вперше в Україні впроваджено в селекційний процес метод гаплоїдії, що дозволяє в 2-3 рази зменшити терміни створення ліній і гібридів.
Також, була розроблена і впроваджена інноваційна техніко-технологічну система збирання, доробки і збереження врожаю зерна кукурудзи, а також нормативно-правова база насінництва, яка включає нові стандарти на продукцію і методи визначення її якості.
Коментар: “В умовах зрошення нові середньопізні та пізньостиглі гібриди кукурудзи Арабат, ДН Аншлаг, ДН Гетера, ДН Рава також не поступаються зарубіжним за основними господарськими показниками. Залежно від способу поливу та режиму вологозабезпечення за врожайністю зерна перевищували кращий іноземний стандарт на 0,23-3,02 т/га. Поширення гібридів відбувається завдяки техніко-технологічній системі, яка включає інноваційні технології, регламенти, методи, стандарти з вирощування, доробки, зберігання та контролювання якості посівного матеріалу і товарної продукції” – зазначають вчені.
Джерело: сайт ШоТам
Читайте також: На Рівненщині у 2020 році створено більше десятка сімейних молочних ферм
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: