Україну заполонили російські огірки

Основним постачальником парникових огірків в Україну є Російська Федерація.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Така ситуація склалася через те, що часто-густо українські фермери стикаються з проблемами вирощування та реалізації своєї продукції.

Зокрема, одна з причин – великі витрати на енергоресурси. Таку заяву зробив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

“У нас на сьогоднішній момент основним постачальником парникових огірків є Російська Федерація. Чому? Для того, щоб виростити в українських умовах огірок в теплиці, необхідно опалювати електричною енергією, треба освітлювати тощо”, – сказав він.

На російському ринку сьогодні енергоресурси дешевші, ніж на українському.

Читайте також: У світі почали виготовляти природний газ з кукурудзи

Він також пояснив, чому українські торговельні мережі закуповують російський продукт замість українського. На думку експерта, вони керуються виключно власною вигодою.

“Торговельна мережа працює з максимально дешевим продуктом. Вона не буде укладати угоду на один огірок вітчизняного виробника. Їх цікавлять певні обсяги, умови поставки, які виконуються секунда в секунду. Їх цікавить гарантія постачання тієї чи іншої продукції на полиці супермаркета. Окрім цього, вихід продукту на полицю супермаркету коштує гроші. І не завжди український фермер згоден це оплачувати”, – зазначив Пендзин.

Економіст також навів приклад підтримки фермерства в країнах Євросоюзу. Водночас в ЄС захищаються власні ринки від імпорту.

“В Угоді про вільну торгівлю з Європейським Союзом ми з величезним здивуванням побачимо квоти на поставку української аграрної продукції на європейський ринок на рівні 3-5% від загального обсягу виробництва цієї продукції в Україні”, – зауважив він.

Джерело

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: